Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

RAV II

Risikofaktorer for astma hos voksne.

RAVII_logo


Om projektet

I 2001 startede et samarbejde op mellem de lungemedicinske klinikker og de arbejds - miljømedicinske klinikker i de fem daværende vestdanske amter, med henblik på at registrerer og følge udviklingen af astma hos voksne.
Dette startede blandt andet op for at understøtte adskillige rapporter om tilstadigt øget astma hos både børn og voksne i den vestlige verden, her under foreligger der også danske undersøgelser, projektet fik betegnelsen RAV (risikofaktorer for astma hos voksne.)

10.000 i alderen 20-44 år modtog et kort spørgeskema om det forgangene år vedr. astmasymptomer, brug af astmamedicin, samt eventuelle anfald, svarfaktoren på skemaet lå på 73% (7.271).
Efterfølgende blev 1.191 (i denne basisundersøgelse 2002-2005) personer indkaldt til en klinisk undersøgelse, med måling af lungefunktion, bronkial provokation, hudpriktest med standardinhalationsallergener, opsamling af kondenserede udåndingsluft og blodprøver. 

I 2010 blev der igen udsendt et screeningspørgeskema til dem alle, plus til en ny om yngre gruppe bestående af 15-26 årige fordelt på Region nord, midt og syd. Den samlede undersøgelsesflade består nu af 16.500 og alle personer der deltog i den første kliniske undersøgelse samt folk der har haft debuterende astmatiske symptomer, samt alle i den nye gruppe med symptomer inden for astma, rhinitis eller KOL, samt 20 % tilfældigt udvalgte i gruppen, inviteres til interview og en klinisk undersøgelse, i studiet undersøges forekomsten af allergi, astma, rhinitis, KOL og fald i lungekapaciteten over tid.


Foreløbige resultater

Rav-undersøgelsen har indtil nu vidst en markant stigning i hyppigheden af astma fra 4.0 til 7.0% hvis man sammenligner med tallene som Århus Amt havde som del af en stor eropærisk undersøgelse fra 1994.

Knap 1/4 af deltagerne rapporterede om allergi, hvilket øgede risikoen for astma betydeligt. Ved brug af oplysninger om astmatisk debut fandtes en prograsiv stigende forekomst, fra de ældste til de yngste grupper (fødselskohorder) og især de yngste årgange (født mellem 1973-1982). Astma er således et stigende problem blandt den yngre del af arbejdsstyrken.

Hent projektbeskrivelsen

 


Siden er sidst opdateret 2-11-2011Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring