Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Forside - Sydvestjysk SygehuspilForskningpilNyhedsarkivpil2019pilFebruarpil3D Laboratorium på Sydvestjysk Sygehus er det første af sin slags i Danmark

3D Laboratorium på Sydvestjysk Sygehus er det første af sin slags i Danmark

Fremtiden er rykket ind på Kæbekirurgisk afdeling på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, der, som den første afdeling i Danmark, har fået sit eget 3D-laboratorium.

.
.

 Billeder fra 3D lab, Kæbekirurgisk Afdeling, Sydvestjysk Sygehus

 

Af Stine Dippel, Kommunikationsafdelingen, Sydvestjysk Sygehus

Den originale arbejdsbænk og de mange kasser med gipsmodeller står endnu og fylder på hylderne i det gamle gipsværksted på Kæbekirurgisk afdeling på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Men der - lige midt i alt det gamle - står nu også noget spritnyt; et stor udluftningsskab med tre sorte bokse. 3D printeren er flyttet ind på afdelingen.

Som det eneste sted i Danmark har Kæbekirurgisk afdeling på Sydvestjysk Sygehus nu deres helt eget 3D laboratorium.

Ledende overtandlæge, Jens Jørgen Thorn, byder de nye tider og teknologi velkommen:

- Ikke nok med at vi kan gøre planlægningen af kæbeoperationerne mere præcise, så har vi også en vision om, at vores patienter i fremtiden får en større medbestemmelse over deres eget forløb, ved at de får mulighed for at se det virtuelle resultat af deres operation, fortæller Jens Jørgen.

Siden 1. december sidste år har afdelingen været selvkørende med virtuelt planlagte  patientforløb på computerskærmen. Laboratoriet udfører 3D print til brug under operationen og gennemfører den endelige evaluering efter kæbeoperationerne.

Ingeniørerne flytter ind
Det startede med en god ide i et fly på vej hjem fra en konference. Det endte med, at to IT ingeniører flyttede ind på afdelingen, og de havde både 3D printeren og holobriller med sig.
Michael Holte er uddannet IT ingeniør og tidligere sektionsleder og lektor ved Aalborg Universitet i Esbjerg. Han har specialiseret sig i billedanalyse, machine learning og computergrafik. Han skal drive og udvikle 3D laboratoriet i fremtiden.
 
- Vi drømmer om, at vores 3D laboratorium skal bidrage positivt til flere forskelligartede operationer på sygehuset– ikke kun kæbeoperationerne. Vores 3D lab har et stort potentiale både drifts- og forskningsmæssigt, og især når lægeuddannelsen kommer her til Esbjerg, kan fremtidens læger få gavn af vores viden om at arbejde med 3D data, behandling og analyse her på afdelingen. 

 

.
Michael Holte, Udviklingschef ved Kæbekirurgisk Afdeling, Sydvestjysk Sygehus

 

 


Siden er sidst opdateret 21-2-2019Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring