Dette er tekstversionen af Luk munden og let røven
Klik her for at komme til den grafiske version af Luk munden og let røven

Forside - Læs op - Sitemap


Luk munden og let røven


"Luk munden og let røven" lød opfordringen til personalet på Sydvestjysk Sygehus.

Beskeden kom fra Christian Bitz, cand. scient i human ernæring og bl.a. kendt fra Go’morgen Danmark, da han tirsdag d. 15. marts afsluttede en temadag om ernæring på Sydvestjysk Sygehus.

Hokus-pokus helse

En sund livsstil er fundamentet for et velfungerende liv med masser af energi og overskud. Det er der ingen tvivl om. Men Christian Bitz stillede stort spørgsmålstegn ved de normer og kulturer, der efterhånden hærger samfundet.

Hans mission er klar: sundhed skal smage og føles fantastisk og ikke baseres på hokus-pokus-helse eller asketiske kostprincipper. Sundhed tager udgangspunkt i den enkelte, der med små realistiske ændringer kan blive sundere og gladere. Det er ikke en revolution. Det er sundhedsrealisme.

Bitz gav tilhørerne guiden til det sunde liv, der er baseret på helt almindelige råvarer:

 

 

bitz

Christian Bitz har selv været en af fanatikerne, der medbragte havregryn og æggehvide, når han blev inviteret ud til selskab. Den stil er lagt på hylden og i dag forsøger han at udbrede begrebet sundhedsrealisme. Valget står ikke mellem enten 5½ kilo broccoli eller otte Mars Bars, når vi skal have vores daglige 2000 kalorier. Der er også en mellemvej.

Christian Bitz slog også et slag for hotdog-modellen.
Hvis vi har hotdogmodellen i baghovedet, når vi laver mad, så er vi godt på vej. Hotdog-modellen går ikke ud på at spise flere hotdogs, men bygge maden op på samme måde, så den tilgodeser de fem grundsmage sødt, surt, salt, bittert og umami. Som en hotdog gør.
- Spis dig mæt i god smag i stedet for store mængder, lød rådet fra Bitz.

For lidt mad også problematisk
Mens Christian Bitz fokuserede meget på, hvordan mange af os er bange for kalorier, så oplever sygehusets personale også det stik modsatte problem, nemlig patienter, der ikke har lyst til at spise.

Temadagen bød derfor også på indlæg fra køkkenet om deres tilbud til den ernæringstruede patient samt et foredrag ved klinisk udviklingssygeplejerske Lise Munk Plum om mellemmåltider og spisesituationer.


 

 


 

Senest fagligt revideret: 16-03-2011




Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk