Indholdet i de næste jordemoderkonsultationer
De næste jordemoderkonsultationer varer ca. 20 minutter og ligger omtrentlig i: 21. uge, 29. uge, 35. uge, 37. uge, 39. uge og 41. uge
Jordemoderen vil ved disse jordemoderkonsultationer fortsat tjekke din og fosterets udvikling og vækst.
Graviditetsforandringer og graviditetsgener
Hun snakker med dig om, hvordan du oplever de fysiske og psykiske graviditetsforandringer og eventuelle graviditetsgener.
Er du plaget af graviditetsgener, kan jordemoderen hjælpe med nogle gode råd om, hvordan du kan afhjælpe dem. Læs mere: Gravid fra A til Å.
Information
Jordemoderen fortsætter også sin løbende information til dig om de ting, du kan få brug for at vide under graviditeten, til fødslen og i tiden efter.
Det drejer sig for eksempel om:
- Amning og det nyfødte barns behov
- Familiedannelse: Fra kærester til mor, far og børn og eventuelt søskende
- Tanker om og information om fødslen
- Hæl-blodprøve og høreundersøgelse for nyfødte
- Sundhedsplejerske og lægeundersøgelser med mere
Fysiske undersøgelser
- Dit blodtryk måles hver gang for tidligst muligt at kunne opspore og behandle dig, hvis du er ved at udvikle svangerskabsforgiftning.
- Din urinprøve bliver hver gang tjekket for protein og sukker for tidligst muligt at kunne opspore og behandle dig, hvis du er ved at udvikle svangerskabsforgiftning eller sukkersyge.
- Din vægt - hvis der er grund til det!
- Undersøger om du har vand i kroppen (væskeophobning), hvilket ofte er en almindelig graviditetsgene, men som i sjældne tilfælde kan være tegn på svangerskabsforgiftning
Undersøgelse af barnets vækst og lejring i livmoderen
Barnets vækst
Fra 20. uge laver jordemoderen en udvendig undersøgelse, hvor hun mærker på barnet uden på maven og måler livmoderens højde fra dit kønsben til toppen af livmoderen med et målebånd. Herved vurderer hun barnets størrelse, og om det er vokset tilpas siden sidste undersøgelse.
Da børnenes normalvægt ved fødslen spænder fra 2700g til 4500g, betyder det, at børnenes vækst også er forskellig undervejs i graviditeten.
Barnets lejring
Fra 28. uge kan jordemoderen mærke barnets lejring i livmoderen, altså om det ligger med hovedet opad, nedad eller på tværs. Gravide, hvis børn ikke ligger i hovedstilling i uge 38. uge, henvises til Graviditet Ambulatoriet med henblik på vendingsforsøg og planlægning af fødselsmåde.
Lytter til barnets hjertelyd
Jordemoderen lytter til barnets hjertelyd enten med et lille ultralydsapparat, som kaldes en doptone eller det gamle træstetoskop.
Spørger til barnets bevægelser
Jordemoderen spørger dig, hvordan dit barn bevæger sig, da det siger noget om, hvordan barnet har det. Du opfordres til at afdelingen for Fødsler, hvis du bliver bekymret, fordi dit barn ikke bevæger sig, som det plejer.