Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden
Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilPressepilNyheder 2007pilMobilt akutteam og præcist samarbejde skal spare liv

Mobilt akutteam og præcist samarbejde skal spare liv

Sygehusdirektør Bjarne Normark var den, der håndterede hammeren, da glasruden til intensiv afdelings nyeste telefon – nummer 2112 – skulle klirres og mobiltelefonen dermed blive tilgængelig.

Operationen lykkedes, og hermed er Sydvestjysk Sygehus’ nyeste tiltag – oprettelsen af et mobilt akut-team – i gang. Det mobile akut-team er en del af et landsdækkende projekt, Operation LIFE, hvis målsætning på landsplan er - gennem optimal patientbehandling og –pleje hver gang - at undgå 3.000 dødsfald. Omsat til SVS-målestok svarer det til 150 færre dødsfald eller 150 ”reddede” liv.

Mobilt akut team arbejder på intensiv afdeling, men når en kollega på en anden afdeling eksempelvis står med en meget svag patient, hvis tilstand de er utrygge ved, kan et effektivt samarbejde mellem de to kolleger sættes i gang via et kald på 2112. Den første samtale – med oplysning om blodtryk, puls, iltmætning m.v. – afgør så, om det mobile team skal gå ud på den anden afdeling og på stedet medvirke til stabilisering, så den svage patient undgår at skulle transporteres til intensiv afdeling:

- Vi er ikke de bedrevidende fra intensiv afdeling, der rykker ud. Det her er et nyt samarbejds-projekt, som vi tror på vil gavne patienterne, og vi oplever stort og positivt engagement hos personalet i de sengeafdelinger, vi samarbejder med, siger sygeplejerske Pia Gram fra intensiv afdeling.
Både hun og områdechef Nils Johannessen ser med spænding frem til resultaterne af at ”første handling sker på stedet i den afdeling, hvor den svage patient er kommet ind”. Det er akut hjælp på stedet, og hvert enkelt forløb registreres og følges, så det om nogle måneder kan vurderes, om det nye samarbejds-tiltag har den forventede effekt.

Introduktionen af det mobile akut-team kræver, at personalet i sengeafdelingerne uddannes til samarbejdet. Konkret handler det om at træne præcis kommunikation og indføre rutiner for målinger af blodtryk, puls m.v. Rutiner, der indlæres ved hjælp af en simulator. Herudover har det mobile akut-team udleveret et lommekort til personalet i samarbejds-afdelingerne, hvor tilkaldekriterierne, de forskellige nødvendige målinger og andre oplysninger listes op. På lommekortet tydeliggøres de gensidige forventninger, det mobile akut-team og afdelingerne skal have til hinanden. Med andre ord: Det præcise svar på, hvem der gør hvad.

Det er områdechef Nils Johannessen, der har stået i spidsen for oprettelsen af det mobile akut-team på Sydvestjysk Sygehus (SVS), og han har beregnet, at indsatsen kræver en ekstra bevilling på 2,3 mio. kroner – svarende til en speciallæge og en intensiv-sygeplejerske til aften/nattevagter. Foreløbig er dog kun frigivet 1,7 mio. kroner.

Nils Johannessen forventer – med baggrund i udenlandske erfaringer, at det mobile akut-team kaldes ud til afdelingerne 5-7 gange mere end antallet af hjertestop. For
SVS betyder det 5-700 årlige udkald. Hertil kommer, at det mobile akut-team forventes også at skulle føre tilsyn med omkring 1.500 patienter efter kirurgiske indgreb og godt 700 patienter efter intensiv behandling.

 

Senest fagligt revideret: 25-09-2007


Siden er sidst opdateret 20-11-2007Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring