Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden
Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilPressepilNyheder 2007pilDer er god grund til at blive bloddonor

Der er god grund til at blive bloddonor

Bliv bloddonor. Det budskab ses og høres ofte. Således også ved Sydvestjysk Sygehus’ åbent sygehus-dag sidst i marts, ved dyrskuet i Varde, ved VESTKYSTløbet – og ved mange andre lejligheder, hvor mange mennesker deltager i et arrangement.

Virker det så?
-          Det er vanskeligt at svare helt skudsikkert på. Vi fik 104 nye donorer i marts mod 69 måneden før og 63 måneden efter, men om det er donorer fra åbent sygehus-dagen, kan vi ikke sige, siger ledende bioanalytiker Bente Hansen fra Blodbanken på SVS. Alt i alt er der omkring 8.500 bloddonorer i den del af Region Syddanmark, der omfatter det gamle Ribe Amt.

Hun fortæller, at der sidste år blev tappet 14.198 portioner blod i blodbanken i Esbjerg. Hver portion er på 450 milliliter, og vurderet henover et år svarer antallet af tapninger til behovet for blod på sygehuset. Det kan hænde, der skal lånes eller købes blod på andre sygehuse. I sådanne tilfælde har SVS en låneaftale med sygehusene i Vejle, Odense og Sønderborg. Skal der købes eller sælges, afregnes omkring 800 kroner for én portion almindeligt blod, fortæller Bente Hansen.

-          Blod er jo et ”produkt”, der ikke bare kan fremstilles og sættes i storproduktion. Det er vigtigt at holde sig for øje. Det er derfor alfa og omega, at nogle borgere vælger at blive bloddonorer. Kun derved kan de mennesker, der får brug for det ved sygdom og ulykke, være sikre på hjælp, understreger Bente Hansen:
-          Alle syge har jo krav på behandling, men ingen kan gøre krav på blod. Kun via donorernes beslutning om at ”gi’ blod” kan vi være sikre på at have det, når situationen kræver det.

De mest almindelige blodtyper er A og 0. Det er derfor også donorer med disse blodtyper, der oftest indkaldes:
-          Af samme grund er det også donorer med denne blodtype, der oftest bliver indkaldt til tapning. Donorer med sjældnere blodtyper undrer sig undertiden over, at der kan gå lang tid mellem indkaldelserne, men det har altså den forklaring, at A- og O-typerne er de mest almindelige, siger Bente Hansen, der er glad for de kampagner, Bloddonorerne i Danmark afvikler året rundt i skiftende byer og i forbindelse med arrangementer, hvor mange mennesker mødes.
-          Jeg kan kun opfordre alle til at lade en overvejelse om bloddonor eller ej ende med en fuldtonet ja, slutter Bente Hansen.   

Fakta:
Bloddonorerne i Danmark består af mange lokale bloddonorkorps.
I det tidligere Ribe Amt er der fem bloddonorkorps. Det er op til de lokale bloddonorkorps at planlægge og afvikle hvervekampagner.
Man kan tilmelde sig på www.bloddonorsvs.dk
Man kan også tilmelde sig via Bloddonorerne i Danmark på www.bloddonor.dk
Landskontoret i Danmark kan kontaktes telefonisk alle hverdage klokken 09.00-16.00 på telefon 7013 7014.

 

Senest fagligt revideret: 07-08-2007


Siden er sidst opdateret 20-11-2007Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring