Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilPressepilNyheder 2008pilHjerte CT-scanner tages i brug på SVS i januar

Hjerte CT-scanner tages i brug på SVS i januar

I januar 2008 tages en avanceret hjerte CT-scanner permanent i anvendelse til  undersøgelse af hjertets kranspulsårer hos udvalgte patientgrupper på Sydvestjysk Sygehus Esbjerg. Det sker på baggrund af et meget vellykket pilotprojekt med overlæge, Ph.d. Niels Peter Rønnow Sand som tovholder.

Det geniale ved den nye hjerte CT-scanner er, at den kan fastfryse billeder af hurtige bevægelser. Eksempelvis et hjerte, der slår. Hidtil har man kun kunnet CT-scanne organer i ro, og undersøgelser af kranspulsårerne (KAG) har krævet lokalbedøvelse og anlæggelse af et plastrør i lysken, hvorigennem der kunne sprøjtes kontrastvæske i hjertet.

Har undersøgt 100 patienter
Hjertemedicinsk Afdeling på SVS har undersøgt 100 patienter i den nye scanner og sammenlignet resultaterne med ”de gamle” KAG-undersøgelser. Resultaterne er entydigt gode og tillige helt i overensstemmelse med tilsvarende positive udenlandske erfaringer. Det er intet mindre end en revolution, der er sket på dette felt på mindre end 10 år. Forklaringen er den teknologiske udvikling, og læger og radiografer venter, at forskningen om få år når frem til en væsentlig reduktion af den strålingsbelastning, der i dag er forbundet med scanningen, og som stiller krav om minutiøs forberedelse af scanningen og en sikker, præcis hånd hos radiograferne:

  • Inden for ca.10 sekunder skal de røntgenbilleder, der skal bruges, optages, og der er – af hensyn til strålingen - kun ét forsøg. Til gengæld er den nye hjerte CT-scanning mere skånsom og mindre risikabel for patienten end den gamle metode.
  • Vi får skarpe billeder af hjertets kranspulsårer og kan dermed afgøre, om det er forsnævringer af kranspulsårerne, der er årsag til de anfaldsvise brystsmerter. Vi kan også med den nye scanner hente yderligere oplysninger om eksempelvis indholdet af kalk og kolesterol i kranspulsårerne.
  • Hele undersøgelsen varer højst to timer, fra patienten møder i ambulatoriet og til, han/hun kan tage hjem igen. Ved den gamle metode – hvor patienten lokalbedøves – er undersøgelsens varighed fire-fem timer.

Kan spare unødvendige undersøgelser
I praksis indledes hjerte CT-scanningen med, at der i hjertemedicinsk ambulatorium lægges et tyndt plastrør i en blodåre i patientens armbøjning. Han/hun køres herefter til røntgenafdelingen og den nye scanner. Der gives kontrastvæske gennem plastrøret, og selve scanningen er overstået på få minutter.
En anden væsentlig fordel med den nye scannings-metode er, at vi hermed  umiddelbart kan skille de patienter fra, der ikke skal gennemgå KAG. På nuværende tidspunkt forholder det sig således, at hver tredje patient, der er henvist til traditionel undersøgelse med KAG, har normale kranspulsårer, fortæller Niels Peter Rønnow Sand.

 

Senest fagligt revideret: 21-01-2008


Siden er sidst opdateret 11-2-2008Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring