Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilPressepilNyheder 2008pilNår mor eller far får diagnosen kræft

Når mor eller far får diagnosen kræft


”Det er der nok andre, der tager sig af”.

- Sådan kan man godt tænke, når emnet ikke lige er inden for primæropgaven som sygeplejerske. Men efterhånden blev det så påtrængende for mig, når jeg havde et barn eller et ungt menneske til en kræftsyg forældre i afdelingen, at det murrede stadig mere i mit hoved, fortæller specialesygeplejerske i onkologi Lene Krogsgaard Klemensen på afdeling 271.

Praktisk opslagsværk
Overvejelserne resulterede i, at hun som emne for sin afsluttende opgave på onkologisk efteruddannelse valgte at udarbejde en mappe til personalet i afdelinger, der har disse følsomme emner inde på livet i hverdagen.
I samarbejde med Sydvestjysk Sygehus’ psykolog Ruth Mortensen, der også er specialist i sundhedspsykologi, blev der herefter gået systematisk til værks. Resultatet foreligger nu – i form af et ringbind, hvis indhold er opbygget som en slags manual/opslagsværk - dels med praktiske handleanvisninger dels med et afsnit om teori og forståelsesramme for emnet.

- Det kan give angst og depression, hvis de mange tanker om død og fremtid, der naturligt følger med, når et familiemedlem lider af en livstruende sygdom, ikke bearbejdes, siger Ruth Mortensen, der ikke hylder filosofien om, at ”hvad børn ikke ved, har de ikke ondt af”:
- Men informationerne skal gives i øjenhøjde, og med den rette viden og menneskelige empati kan det lade sig gøre at støtte forældrene i den svære samtale. Mange tumler også med spørgsmål om, hvordan omgivelserne skal informeres, skolen, daginstitutionen o.s.v. Der er ligeledes – helt naturligt – sociale og psykiske spørgsmål, der presser sig på, når man skal klare sit eget følelsesregister og samtidig gerne så skånsomt som muligt vil tale med børnene om den sorg, familien er ramt af. 
”For at vise omsorg kræves ikke, at du er et overmenneske. Kun, at du er et menneske”.
Sådan hedder det på første side, og netop den sentens er det, Lene Krogsgaard Klemensen gerne vil hjælpe på vej for andre i plejegruppen på den onkologiske afdeling. Arbejdet med mappen har givet hende meget stof til eftertanke, og hun håber den i daglige bliver en støtte i de usikre og sårbare situationer, personalet på en onkologisk afdeling kommer ud for.

Så vidt vides findes et tilsvarende opslagsværk ikke andre steder i landet, og indtil videre har Lene Krogsgaard Klemensen og Ruth Mortensen fået bestillinger fra kirurgisk område, smerteklinikken og Hospice Sydvestjylland:
- Vi går ikke ud og markedsfører den i gængs forstand, men vort håb er, at mappen får en naturlig plads i relevante afdelings bogreol, siger de to forfattere.


Siden er sidst opdateret 27-2-2008Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring