Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilPressepilNyheder 2008pilSydvestjysk Sygehus fik sit sidste spædbarnsvenlige ben

Sydvestjysk Sygehus fik sit sidste spædbarnsvenlige ben

Den 10. april bliver SVS officielt anerkendt som spædbarnsvenligt sygehus i forhold til for tidligt fødte børn. Dermed er cirklen sluttet i forhold til den indsats, der går 10 år tilbage, hvor Føde- og Barselsafdelingen som de første afdelinger på SVS fik anerkendelsen. Sygehuset kan nu bryste sig af at være godkendt som spædbarnsvenligt sygehus hele vejen rundt – på både Svangre-, Føde-, Barsels- og Neonatalafdelingerne.

Det lyder måske indlysende, at sygehusafdelinger, der har med nyfødte babyer at gøre, er spædbarnsvenlige. Men titlen som spædbarnsvenligt sygehus dækker over en officiel kvalitetsgodkendelse, som bygger på mange års arbejde med kvalitetsudvikling af patientforløb. Omdrejningspunktet for blåstemplingen er amning.
- Men det har grebet om sig, og vi har fået ændret mange af vores procedurer og arbejdsgange, så det er mere hensigtsmæssigt i forhold til familierne. Vi gør en særlig indsats for at informere og støtte de nybagte forældre ud fra lige præcis deres behov og ønsker, ikke kun i forhold til amning, men det at have født for tidligt. Det er vigtigt for os, at vejledningen tager udgangspunkt i den enkelte familie, og at det ikke bliver amning for enhver pris. Samtidig har vi også arbejdet med, at forældrene får ensartet vejledning fra personalet – uanset om det er plejepersonale, jordemødre eller læger, forklarer projektleder og sygeplejerske på Neonatalafdelingen, Litha Skjolden. 

En fælles ammestrategi
De seneste to år har personalet på Neonatalafdelingen arbejdet med at udvikle en ammestrategi, og få den koblet sammen med det spædbarnsvenlige arbejde, der allerede foregår på Føde- og Barselsafdelingen.  Det har betydet, at informationspjecer, retningslinier og anden skriftlig viden, er blevet sat i system og dokumenteret. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvordan forældrene bliver klædt på til at amme deres barn. Kvalitetsudviklingen består blandt andet i, at al den viden der gives, er evidensbaseret – det vil sige, er den nyeste, dokumenterede viden på området.
Ammestrategien handler ikke kun om den tid, det nyfødte barn er på sygehuset. Indsatsen begynder ofte hos vordende mødre, der er indlagt fordi de er i risiko for at føde for tidligt, og også sundhedsplejerskerne bliver inddraget, så de gode takter kan fortsætte efter forældre og barn er kommet hjem.  Forældrene skal opleve en rød tråd gennem hele forløbet.

10 års erfaringer har været en god hjælp
Den spædbarnsvenlige tankegang er med andre ord helhedsorienteret, og bygger på et unikt samarbejde sygeplejersker, jordemødre og læger imellem. Lene Jessen, sygeplejerske på Barselafdelingen, har været med i det spædbarnsvenlige arbejde, siden dets begyndelse i 1998. Hun er ikke i tvivl om at det har hjulpet SVS godt på vej, at personalet har været vant til at tænke i de baner i mange år.
 - Vi er vant til at tænke i helheder og patientforløb, og vi er vant til at arbejde tværfagligt og evidensbaseret. På den måde har vi kunnet høste af de mange erfaringer, vi allerede har gjort os, og det er jeg da sikker på har hjulpet os i forhold til arbejdet med at få Neonatalafdelingen med i anerkendelsen, siger hun.
Det er ikke kun de nybagte forældre, indsatsen kommer til gode. Ligeså vigtig er den erfaring, personalet på de fire afdelinger har samlet sammen i forhold til at kvalitetsudvikle i det hele taget.

- Hele personalet har arbejdet hårdt på det her længe, og selvom det har været grænseoverskridende at blive ”kigget over skulderen”, så har vi fået bekræftet, at det vi gør, bare er i orden. Det er jo kvalitetsudvikling, når det er ypperst!, understreger afdelingssygeplejerske på Neonatalafdelingen, Lotte Mouridsen.

Senest fagligt revideret: 24-04-2008


Siden er sidst opdateret 24-4-2008Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring