Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilPressepilNyheder 2008pilDer er blevet længere mellem hjertestoppene på Sydvestjysk Sygehus

Der er blevet længere mellem hjertestoppene på Sydvestjysk Sygehus

Samarbejde mellem Intensivafdelingen og de kirurgiske sengeafdelinger ”fanger” patienterne inden de bliver kritisk syge. Det har vist sig at være det helt rigtige. Erfaringerne udbredes på en temadag den 8. maj.

I starten af 2007 gik der i gennemsnit 17 dage mellem at personalet fra narkoseafdelingen (Anæstesiafdelingen) modtog et hjertestopkald fra én af sygehusets to kirurgiske sengeafdelinger. I dag er det tal blevet større. Mellem de seneste hjertestopkald er der gået omkring 70 dage, og det er ikke tilfældigt, viser nye tal fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed. En del af årsagen er det såkaldte Akutteam, som Intensivafdelingen etablerede i efteråret 2007. Teamet består af en intensivsygeplejerske, en læge fra Intensivafdelingen, samt læger og sygeplejersker fra sengeafdelingerne, og dets formål er at forebygge, og dermed undgå, kritisk uventet sygdom.

Ingen blå blink
Det foregår meget udramatisk og uden blå blink, når Akutteamet rykker ud.
- Der er en mængde symptomer, som alvorligt syge patienter typisk får forud for et hjertestop. Det er f.eks. åndedrætsproblemer, tegn på blodforgiftning, væske i lungerne, eller kredsløbsproblemer. Ofte bliver vi kaldt, når en sengeafdeling har en patient med symptomer, og vi kan så gribe ind og iværksætte en behandling, inden tilstanden udvikler sig kritisk, fortæller afdelingssygeplejerske Inge Holst Lauridsen, der var én af initiativtagerne til Akutteamet. Dermed kan mange patienter spares for hjertestop eller kritisk sygdom, der kan resultere i et ophold på Intensivafdelingen.

Godt for arbejdsmiljøet
Akutteamet er ikke kun en gevinst for patienterne. Personalet på sengeafdelingerne har som ”sidegevinst” fået flere faglige kompetencer, og dermed en større tryghed og sikkerhed i deres daglige arbejde. De er blevet bedre til at opfange de første varsler om et truende hjertestop, og de er blevet i stand til at skride ind, inden en kritisk tilstand bliver livstruende. Akutteamet er så at sige med til at klæde plejepersonalet på til at håndtere de kritisk syge patienter ”hjemme” i sengeafdelingen. Teamet kommer nemlig også på opfølgende besøg efter en ”udrykning” for at sikre sig, at personalet på sengeafdelingen er trygge ved situationen, og at patienten har det godt.
- Vi tænker meget mindre i ”din og min patient”, og mere i ”vores”. Barriererne er ligeså stille ved at blive brudt ned, ved at vi har udvidet vores samarbejde, og lærer hinanden at kende, konstaterer Inge Holst Lauridsen, og tilføjer at det også betyder noget for arbejdsmiljøet i sengeafdelingerne.

Temadag på sygehuset den 8. maj
Nu skal de gode erfaringer deles med andre. Det sker på en temadag i Auditoriet på Sydvestjysk Sygehus Esbjerg den 8. maj, hvor personale på andre sygehuse, politikere, og alle andre der i øvrigt måtte være interesserede, er inviteret. Alle facetter af akutteamet vil blive vendt - fra det læge- og plejefaglige, over det praktiske, til det pædagogiske. 

Senest fagligt revideret: 05-05-2008


Siden er sidst opdateret 5-5-2008Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring