Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilPressepilNyheder 2008pilÅreknuderne skal stadig opereres i Brørup

Åreknuderne skal stadig opereres i Brørup

Mandag den 23. juni vedtog Regionsrådet i Region Sydanmark det forslag til fremtidens regionale sygehusvæsen, der nu sendes i høring sommeren over. Fremtiden for Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg som akutsygehus ligger fast, men der kommer til at ske noget for de mindre sygehuses vedkommende. Særlig SVS Brørup bliver påvirket af den nye sygehusplan. I forslaget hedder det, at SVS Brørup afleverer sine opgaver til Esbjerg og Grindsted inden medio 2009.

Der er en undtagelse
Det er også rigtigt hvad angår den medicinske afdeling på sygehuset. Der er dog en undtagelse. Det er nemlig ikke al sygehusdrift, der lukker og slukker i Brørup næste år. I Regionsrådets forslag er der også lagt op til at Veneklinikken fortsætter. Bygningerne skal ganske vist have nogle andre ejere, og måske et andet navn, men for den almindelige patient vil resultatet være, at man stadig skal til "Brørup Sygehus" for at få undersøgt og behandlet sine åreknuder.

En succes med vokseværk
Veneklinikken har eksisteret som en del af Sydvestjysk Sygehus i Brørup siden 2002, hvor en karkirurg var ansat på deltid, og den har været hastigt voksende siden. I dag er to fuldtids karkirurger i sving på operationsstuen tre dage om ugen, og i klinikkens ambulatorium to dage om ugen.
Veneklinikken er kendetegnet ved veltilrettelagte patientforløb, hvor det er den samme læge, der står for både forundersøgelse, operation og efterkontrol af patienten. Noget, der giver en høj tilfredshed blandt patienterne.
Overlæge Morten Stahl Madsen er glad for at klinikkens placering på et lille sygehus ser ud til at kunne bevares i fremtiden:
- Åreknuder er ingen farlig sygdom. Men alligevel er vores patienter jo mennesker med en tilværelse, der skal hænge sammen – arbejde, de skal have fri fra og børn der skal passes. Så det betyder meget for os, at vi aldrig behøver aflyse en operation få timer i forvejen, fordi der kommer noget akut livstruende ind der skal klares først. Og så længe politikerne mener at sundhedsvæsenet skal behandle relativt ukomplicerede lidelser som åreknuder, er dette klart den bedste måde at gøre det på, understreger han. 

Regionsrådets plan skal i høring
I forlængelse af Regionsrådets beslutning bliver planen for fremtidens sygehuse nu sendt i høring med høringsfrist den 1. september 2008. Høringssvar og den endelige plan for gennemførelsen af den nye sygehusstruktur vil blive forelagt regionsrådet til endelig beslutning sidst i september 2008. Læs mere på www.fremtidenssygehuse.dk

Fakta om Veneklinikken
Veneklinikken på SVS Brørup er den største enhed for behandling af åreknuder i den jyske del af Region Syddanmark.

Aktiviteten har været støt stigende siden klinikken åbnede i 2002:
• I 2003 blev der foretaget 380 operationer, 510 forundersøgelser og 274 kontrolundersøgelser.
• I 2007 var de tilsvarende tal 750 operationer, 1000 forundersøgelser, og 750 kontrolundersøgelser.

Syv sygeplejersker er tilknyttet Veneklinikken. Der er én karkirurgisk overlæge på fuld tid i Veneklinikken, og fire andre karkirurger fra Kolding Sygehus, der hver især kommer én uge ad gangen – svarende til at der er to fuldtids kirurger i gang hele året. Der er tilknyttet en narkoseafdeling til Veneklinikken med fem narkosesygeplejersker og en narkoseoverlæge.

I dag opereres tre dage om ugen, og de to andre dage går med ambulatorium – dvs. forundersøgelser og efterkontroller.
8 % af patienterne er indlagt til dagen efter. Resten tager hjem samme dag som operationen er foregået.

For ukomplicerede åreknuder er ventetiden 22 uger til forundersøgelse, og derefter 4-8 uger til operation. Ventetiden bliver dog nogle uger længere, indtil ”puklen” fra strejken er indhentet.
Har man komplikationer, f.eks. skinnebenssår, kommer man meget hurtigere til.

Senest fagligt revideret: 04-07-2008


Siden er sidst opdateret 4-7-2008Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring