Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilPressepilNyheder 2008pilHjælp til vejrtrækningsteknik giver bedre livskvalitet for lungekræftpatienter

Hjælp til vejrtrækningsteknik giver bedre livskvalitet for lungekræftpatienter

Fysioterapien på Sydvestjysk Sygehus har i samarbejde med Øre-næse-hals-afdelingen siden december sidste år budt patienter med lungekræft ind til en samtale omkring afhjælpning af vejrtrækningsproblemer, og det har resulteret i færre indlæggelser og mere trygge patienter.

Op mod 74 % af alle patienter, der har fået konstateret lungekræft, oplever på et eller andet tidspunkt i deres sygdomsforløb åndenød. Åndenød er et komplekst symptom, hvor både fysiske, psykologiske og funktionelle faktorer spiller ind, og det er forbun-det med angst og en følelse af panik for patienterne.  Men der kan gøres noget ved det, og det tog fysioterapeut Herdis Povlsgaard Nielsen og klinisk sygeplejelærer Gunhild Hansen initiativ til i 2007.

Ond cirkel kan brydes
Siden har de haft et par lungekræftpatienter om ugen til samtale. Samtalen sætter fokus på hvordan patienten har det lige nu, hvordan sygdomsforløbet vil udvikle sig, og hvordan korrekt vejrtrækning kan afhjælpe nogle af de problemer, der vil opstå med åndenød. Fysioterapeuten gennemgår nogle enkle teknikker og øvelser, og pa-tienten får en pjece, og en opfordring til at træne videre, med hjem. 
- For langt de flestes vedkommende er det angsten, der blokerer for vejrtrækningen, og det starter en ond cirkel, hvor mere angst gør vejrtrækningen endnu mere be-sværlig, indtil det måske til sidst ender i et panikanfald og en indlæggelse. Hvis pati-enten fra starten lærer at bruge nogle vejtrækningsteknikker, kan mange anfald und-gås, og det giver en bedre hverdag for patienten, forklarer fysioterapeut Herdis Niel-sen.
    
Skal evalueres
Lungekræftpatienterne får oftest en såkaldt åben indlæggelse i den sidste fase af deres sygdomsforløb. Gunhild Hansen og Herdis Nielsen håber på at patienterne i højere grad lærer selv at håndtere deres åndenød, og at det stående tilbud om ind-læggelse derved ikke vil blive brugt helt så meget. 

Til september er der planer om en evaluering, der skal vise om alle relevante patien-ter får tilbuddet om vejrtrækningshjælp, og om arbejdsgangene er hensigtsmæssige. Der er også planer om en DVD, som patienterne kan få med hjem.

Senest fagligt revideret: 10-07-2008


Siden er sidst opdateret 15-8-2017Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring