Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilPressepilNyheder 2008pilBrystkræftforløb har fejret rund fødselsdag

Brystkræftforløb har fejret rund fødselsdag


I år er det 20 år siden det første brystkræft-pakkeforløb så dagens lys på Sydvestjysk Sygehus. I dag er ventetiderne helt i bund.

Da regeringen i 2005 præsenterede sin Kræftplan II, hvor det blandt andet blev meldt ud, at kræftbehandlingen skulle samles og organiseres i såkaldte pakkeforløb for at få ventetiderne ned, havde Sydvestjysk Sygehus allerede længe overholdt de ventetidsgarantier, der blev meldt ud om brystkræft.
Det er ingen tilfældighed. For i år er det præcis 20 år siden, at et lille team af radiologer og kirurger kom på den tanke, at forløbet omkring undersøgelse, diagnose og behandling af kvinder med mistanke om brystkræft, måtte kunne strikkes bedre sammen. Det blev startskuddet til det første egentlige pakkeforløb på kræftområdet.
Den runde fødselsdag blev for nylig markeret med en faglig formiddag for læger og plejepersonale på Sydvestjysk Sygehus, hvor blandt andet pionererne bag forløbet, radiolog og overlæge Stig Møller Nielsen, og brystkirurg og overlæge Nils Ryegaard Rasmussen, skitserede den rivende udvikling, der er sket siden.

En utraditionel fremgangsmåde
Det særlige ved det effektive brystkræftforløb på Sydvestjysk Sygehus er, at radiologen (røntgenlægen) er placeret som krumtap. Det er ham, der undersøger, stiller diagnosen, og beslutter om kvinden skal henvises videre til kirurg, eller om der ikke er noget at bekymre sig om. Mange andre steder er det kirurgen, der er tovholder, og som bestiller undersøgelserne og drager konklusionerne, og dermed fungerer som ”mellemled” – og det er tidskrævende. I dag møder patienten først en kirurg, når diagnosen er rimelig sikker.
- Vi har altid kunnet overholde idealventetiderne, også inden de blev et krav fra regeringen. Det er langt henad vejen på grund af vores meget dygtige radiologer. De sparer os for en masse usikkerheder, fordi de på forhånd har sorteret de godartede fund fra, og det vil sige at vi faktisk ikke foretager nogen unødvendige operationer, konstaterer Nils Ryegaard Rasmussen.

De gode takter fortsætter
De senere år har brystkræftteamet udbygget samarbejdet med det plastikkirurgiske team på SVS Grindsted. Det har blandt andet betydet, at det i dag er muligt at lave flere brystbevarende operationer end man kunne tidligere. Skal brystet fjernes, er det også muligt at lave et pænere  resultat end før, og det er de fleste kvinder glade for. 
20 års anstrengelser har ikke været forgæves. I Region Syddanmarks plan for fremtidens sygehuse er der sat penge af til etablering af et regionalt brystkræftcenter med base på SVS.

Fakta om Brystkirurgisk Klinik på Sydvestjysk Sygehus
Brystkirurgisk Klinik er i dag bemandet med to kirurger, to sygeplejersker og to sekretærer. Klinikken opererer cirka 200 kvinder om året. Inklusiv opfølgning og kontroller har klinikken omkring 2000 ambulante besøg årligt.

Yderligere info kan fås hos radiolog og overlæge Stig Møller Nielsen, tlf. 7918 2166, overlæge og kirurg Nils Ryegaard Rasmussen, tlf. 7918 2310, eller sygeplejerske Sonja Kærsgaard, tlf. 7918 2337

Senest fagligt revideret: 04-12-2008


Siden er sidst opdateret 4-12-2008Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring