Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilPressepilNyheder 2008pilEn håndsrækning helt hjem i køkkenet

En håndsrækning helt hjem i køkkenet

At have et barn, der får konstateret glutenallergi, er en meget stor udfordring for de fleste forældre. Ferier, fødselsdage, lejrskoler – alt skal planlægges, for at den rigtige kost kan forberedes til barnet, og der er ikke plads til at være impulsiv. Når man har glutenallergi, kan man ikke tåle almindelige kornprodukter som rug, byg, hvede og havre – kort sagt, brød, kager, kiks og andre brødprodukter, der er bagt på almindeligt mel.  Den udfordring har de kliniske diætister, Børneafdelingen og Sygehuskøkkenet nu besluttet at hjælpe de allergiramte familier med, ved at arrangere en årlig bagedag for børn med glutenallergi og deres familier.

En hurdle der kan overvindes
I visse dagligvare forretninger, i specialbutikker og på nettet kan man købe brød og kager, der er fremstillet uden gluten, men det er dyrt, og så er det ofte vakuumpakkede produkter, man får.
- Stik imod hvad mange tror, er det faktisk muligt at bage sit eget friske brød med forholdsvis enkle teknikker. Ofte kan forældrene bare ikke overskue at komme i gang, og den hurdle kan vi hjælpe dem over, med bagedagen. Når først de har prøvet én gang, finder de ud af at det alligevel ikke er så kompliceret som de troede, fortæller klinisk diætist Tina F. Egdalen, der sammen med social- og sundhedsassistent Ann Bragh Lorenzen fra Børneambulatoriet, og ernæringsassistent Judi Lykke Rasmussen, havde lejet Fourfeldtskolens køkken til bagedag, lørdag den 1. november.
40 børn i alderen 1-15 år og deres forældre var inviteret – alle børn, som i forvejen er tilknyttet Børneambulatoriet.  Cirka en tredjedel mødte op, og de fik ganske meget med hjem.  Firmaet Care Food stillede op med produkter og vejledning, og der blev bagt forskellige slags brød, kager og sågar æbleskiver, som flittigt blev prøvesmagt bagefter.

Godt at møde ligesindede
Udover det rent praktiske omkring indkøb, produkter, håndtering og fremstilling af brød og kager, er der også meget ”networking” i sådan en dag, fortæller Ann Lorenzen:
- Vi kan høre, at forældrene får meget ud af at snakke med hinanden. Men det er også godt for børnene at være sammen med andre, der er ligesom dem selv. Ofte har de jo en hverdag, hvor de hele tiden bliver gjort opmærksomme på, at de er specielle. Her kan de opleve, at der findes mange børn, der har det ligesom dem selv. Og så er det jo en ren fryd at se børnene spise det de har bagt, de er jo vant til at brød og kager er forbudt område.
Sygehuskøkkenet har tænkt sig at lade sig inspirere af bagedagen. I dag bager sygehuskøkkenet selv en del glutenfri brød, men kager købes færdigbagte.
- Vi vil gerne bage flere af produkterne selv, og nu har vi jo set at det sagtens kan lade sig gøre. Selv æbleskiver bliver rigtig gode, selvom de bages uden almindeligt mel, man kan faktisk slet ikke smage forskel, fortæller Judi Rasmussen.
Det er meningen, at bagedagen bliver en fast tilbagevendende årlig begivenhed.

Fakta om glutenallergi (cøliaki):
Anslået 2 % af hele befolkningen lider af glutenallergi. En del af disse er ikke opdagede.
10 % af børn med diabetes lider også af glutenallergi.
Cøliaki er en sygdom i tyndtarmen og sygdommen er kronisk. Den udløses af nogle proteiner som findes i hvede, rug, byg og til dels i havre. Disse proteiner kaldes for gluten. Når personer med cøliaki spiser mad med gluten, skader proteinerne tarmens frynsede slimhinde. Tarmens overflade bliver derved mindre, og maden fordøjes dårligere, så vitaminer og andre næringsstoffer ikke bliver optaget, som de skal.
Når man spiser en glutenfri diæt ses en normal tarmslimhinde og symptomer som mavesmerter, tynde afføringer, vægttab og dårlig trivsel forsvinder.  

Senest fagligt revideret: 09-12-2008


Siden er sidst opdateret 9-12-2008



Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring