Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Sygefravær

Om.

Sygefraværet opgøres ofte til omkring 150.000 personer pr. år afhængigt af de økonomiske konjunkturer. Men der er tale om et temmeligt upræcist begreb, der dækker over en stor forskellighed blandt arbejdsstyrkens medlemmer. Omkring 30% af de erhvervsaktive danskere har slet ingen sygedage i løbet af et år, og langt de fleste har mindre end én uges sygefravær i samme periode.

Hvert år er der knap 10% af kernearbejdsstyrkens medlemmer, som bliver sygemeldt i mere end 14 dage. For nogle af dem varer sygemeldingen rigtig lang tid og ender med at få stor betydning for såvel deres personlige økonomi som deres tilhørsforhold til arbejdsmarkedet. Når sygemeldingen bliver langvarig øges risikoen for at blive førtidspensioneret nemlig markant. I mere end 15% af de sygemeldinger, som varer mere end 14 uger, ender den sygemeldte med at miste sin tilknytning til arbejdsmarkedet. Udsigten til at store årgange går på pension for at blive afløst af mindre årgange har udløst en stor samfundsøkonomisk interesse for at minimere antallet af personer, der forlader arbejdsmarkedet permanent som følge af førtidspensionering.

Den megen fokus på at få reduceret sygefraværet kan imidlertid føre til manglende overblik - man mister med andre ord blikket for, at der også er en meget stor andel af de beskæftigede, som hvert år vælger at trodse deres smerter og sygdom og tager på arbejde, selvom de føler sig syge. I løbet af et år sker det mere end 70%, og en lille del af dem ender med at møde mere eller mindre syge på arbejde adskillige gange i løbet af et år.

Flere undersøgelser peger på, at dette ikke er hensigtsmæssigt for hverken den sygemeldte eller arbejdspladsen. Førstnævnte risikerer nemlig at forværre sygdommen, og på længere sigt øges risikoen for at blive langvarigt sygemeldt. Arbejdspladsen sparer måske nok på udgifterne til sygedagpenge, hvis den ansatte kæmper sig på arbejde. Til gengæld er arbejdsindsatsen sjældent på niveau med, hvad den normalt er, hvorfor et langstrakt forløb med en syg medarbejder på arbejde i sidste ende kan blive dyrere end udgifterne til dagpenge eller sygeløn
(kilde: amkherning.dk)


Siden er sidst opdateret 28-7-2011Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk