

Herunder kan du læse lidt om, hvordan du skal forholde dig, når fødslen starter og hvad der sker undervejs i fødslen.
Snak med din jordemoder, hvis du har yderligere spørgsmål.
At gå i fødsel
Fødslen starter med enten veer eller vandafgang.
De fleste fødsler starter med veer.
Veer er sammentrækninger af livmoderen. Og de første veer ligner ofte menstruationssmerter med lange pauser imellem.
Veerne bliver gradvist længere, de gør mere ondt og pauserne bliver kortere. Du vil kunne føle smerterne i lænden, forneden på maven eller måske ned i benene. I løbet af en ve bliver smerten kraftigere, topper så, for derefter at aftage og forsvinde.
Fødslen kan også starte med, at der går hul på fosterhinderne og fostervandet strømmer ud, måske i en skylle eller ved at det siver stille og roligt.
Fostervand er en gennemsigtig væske, der lugter fersk. Måske er det svagt lyserødt på grund af lidt tegnblødning. Hvis fostervandet er grønt, er det blandet med barnets afføring og det kan være tegn på, at barnet er eller har været stresset. Hvis fostervandet er grønt, skal du kontakte fødeafdelingen uanset, om du har veer eller ej.
Læs mere: Hvad nu hvis - fostervandet er grønt.
Fødslen kan deles op i flere faser. En opstartsfase, hvor veerne er uregelmæssige, og hvor livmoderhalsen så småt begynder at trække sig op, og livmodermunden begynder at åbne sig. Denne fase kan vare mange timer, for enkelte kvinder flere døgn. Selv om disse småveer kan være pinagtige og trættende, er du ikke rigtigt i fødsel endnu. Der kan være lange perioder, hvor veerne er helt væk. Dette er helt normalt i denne fase.
Når livmoderhalsen er trukket helt op og livmodermunden er begyndt at åbne sig, falder det ofte sammen med at veerne tiltager i styrke og hyppighed og bliver mere regelmæssige og varer længere. Så er du i den aktive fase, det vil sige, at du er i aktiv fødsel. Fødslen kan dog stadig tage mange timer især for førstegangsfødende.
Hvornår skal jeg ringe til afdelingen for Fødsler?
Det er vigtigt for os, at du altid ringer, inden du kommer, så vi har en jordemoder parat til dig.
Vores direkte telefonnummer 7918 2732 åbent døgnet rundt.
Modtagelse på afdelingen for Fødsler
I modtagerummet vil jordemoderen tale med dig og undersøge dig:
Undervejs i fødselsforløbet
Du bliver tilbudt et lavement i starten af fødslen for at tømme endetarmen for afføring for at forhindre, at der kommer meget afføring, lige når barnet fødes. Hvis du ønsker at føde i vand, er det af hygiejniske grunde et krav, at du har fået et lavement.
Jordemoderen vil sammen med en social- og sundhedsassistent/jordemoderassistent og måske en jordemoderstuderende tage sig af dig under fødslen.
De vil sikre, at du får tilbudt mad og drikke, informere dig om mulighederne for smertelindring, hjælpe dig med at finde hvile, for eksempel en god stilling at sidde eller ligge i eller komme med forslag til, hvordan du kan håndtere veerne. Alt sammen under hensyntagen til dig og dine behov og, hvordan barnet har det.
Måske har du behov for massage eller et lille ”puf” til at prøve at komme en tur under bruseren. Måske har du bare behov for, at jordemoderen er der og støtter og guider dig under veerne og i hele fødselsforløbet. Hun vil inddrage både dig og din partner.
Jordemoderen vil med mellemrum undersøge dig indvendigt for at holde øje med, at din livmodermund åbner sig og at barnet trænger længere ned i bækkenet. Desuden vil hun holde øje med, hvordan barnet har det ved at lytte hjertelyd med jævne mellemrum.
Jordemoderen vil vælge at køre en ctg-kurve i særlige situationer. For eksempel, hvis der er grønt fostervand eller hvis du er gået mere end to uger over tiden eller hvis hun hører noget uventet ved barnets hjertelyd.
Selve fødslen af barnet
Når du skal til aktivt selv at presse barnet ud, guider jordemoderen dig også, lige som hun opmuntrer og ”hepper” på dig, så du får kræfter og især viljestyrke til denne sidste del af fødslen.
Når barnet står med hovedet fremme i skedeåbningen vil jordemoderen holde igen på hovedet og støtte dit mellemkød, for at mindske eventuelle bristninger. Hun vil bede dig om at gispe eller presse forsigtigt for at barnet fødes så skånsomt som muligt af hensyn til jer begge to.
Når barnet er født, lægger hun det op til dig på dit bryst. Hun holder øje med, at du ikke bløder for meget og tager imod moderkagen, når du føder den. Desuden holder hun øje med barnet.
De første par timer efter fødslen
Lige efter fødslen vil jordemoderen tilbyde dig en indsprøjtning med noget medicin, der får livmoderen til at trække sig sammen, så du ikke bløder så meget efter fødslen. Barnet bliver tilbudt K-vitamin. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at det gives til alle nyfødte for at forhindre eventuel blødning hos barnet.
Jordemoderen vil undersøge dig for eventuelle fødselsbristninger. Hvis du skal sys, bliver du lokalbedøvet i området. Ved større bristninger kan hun inddrage en kollega eller en fødselslæge til at hjælpe med syningen.
Bagefter hjælper jordemoderen dig tilrette med barnet, der hele tiden ligger hos dig. Barnet er måske allerede interesseret i at sutte og hun vil guide dig til at få barnet lagt til.
I denne periode er det vigtigt at du og barnet får ro til amningen og at du og din partner får mulighed for at ”opdage” jeres barn og lære det at kende. Barnet er ofte meget vågent og nysgerrigt de første timer efter fødslen.
Denne stund er af uvurderlig betydning for såvel amning som for forældre-barn tilknytningen. Vi anbefaler, at I sætter mobilen på lydløs og venter lidt med barselsgæsterne.
Din partner må ”nøjes med” at nyde synet af barnet lige i starten, men får senere rig lejlighed til at holde barnet og klæde det på. Jordemoderen undersøger barnet og måler og vejer det og hvis ikke det har fået K-vitamin lige efter fødslen, får det det nu.
Én til to timer efter fødslen tjekker jordemoderen, at livmoderen er trukket godt sammen og at du ikke bløder for meget. Du vil få taget blodtryk og skal også gerne have tisset. Desuden vil I blive tilbudt lidt at spise og du har mulighed for at tage et bad, hvis du ønsker det.
Hvis der er forhold, der gør, at du eller jeres barn skal observeres eller behandles i dagene efter fødslen, kommer du op på afdelingen for Nyfødte og Familie, hvor din partner for det meste kan være medindlagt (læs mere: Nyfødte og Familie). Ellers har I mulighed for at være indlagt på Barselsklinikken i op til et døgn , indtil I er klar til at komme hjem. Hvis barnet ikke har suttet, du ikke har tisset endnu eller du har blødt lidt rigeligt, anbefaler vi, at I indlægges på Barselklinikken (læs mere: Barselsklinikken).
Hvis I skal hjem ambulant efter fødslen, vil jordemoderen tale med jer om, hvilke ting I skal være opmærksomme på derhjemme og fortælle jer om de tilbud, der er til jer de første 7 døgn efter fødslen (læs mere: Ambulant fødsel).
På vej hjem
Når I er klar til det, bliver I udskrevet fra afdelingen for Fødsler. Med jer har I Barselklinikkens telefonnummer, en aftale om at blive ringet op af en jordemoder i det næste døgn samt en aftale om at komme i Barselklinikken efter 2-3 dage til hælblodprøve, hørescreening og efterfødselssamtale med vagthavende jordemoder. Hvis I efterfølgende får brug for at tale med jeres konsultations- eller fødejordemoder, kan I altid kontakte hende på fødeafdelingens telefonnummer. Hun vil så efterfølgende ringe jer op.
Husk tøj og godkendt autostol til barnet samt tøj til dig selv.
Siden er sidst opdateret 24-2-2020
Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring