Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Fjernelse af polypper med specialteknik (EMR)

 

Hvad er EMR?
Endoskopisk mucosaresektion er en special metode til fjernelse af store eller fladeformede polypper i tyktarmen ved hjælp af en kikkert.

Behandling
Du har fået påvist en polyp i tarmen, som vi vil tilbyde at fjerne ved hjælp af EMR metoden. Formålet med dette er at undgå en egentlig tarmoperation med fjernelse af et stykke af tarmen, som ellers vil være påkrævet for at fjerne polyppen.

Indgrebet foregår ved, at der indsprøjtes væske i slimhinden under polyppen, hvorved polypområdet hæver sig. Derefter kan man brænde polyppen af, hvilket er smertefrit. Der pustes luft i tarmen, hvilket kan give følelsen af oppustethed og afføringstrang. Der kan forekomme smerter, hvilket skyldes stræk på tarmene. Selve undersøgelsen varer ca 30-60 minutter. Herudover må du forvente tid til forberedelse. Ved EMR kan vi give smertestillende og/eller beroligende medicin.

De polypper, som vi fjerner ved EMR, er godartetede, men i sjældne tilfælde får vi efter undersøgelse af polypvævet i mikroskop at vide, at det drejer sig om cancer, og så vil vi formentlig tilbyde en regelret operation.

 

Sådan forbereder du dig til EMR

Udtømning og kost

Du skal følge vejledningen for udtømning som til kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi). Se vedhæftede information.

 

Udrensningen bliver ikke bedre af kun at drikke vand. Ved at drikke salt- og sukkerholdige væsker kan hovedpine forebygges. Udrensningen vil give dig mange tynde afføringer indenfor 1-2 timer, og du kan blive sløj og træt.

Faste

 

Du må drikke tynde klare væsker (ikke mælkeprodukter) indtil 2 timer før mødetid. Du må ikke spise fast føde.

Medicin
Du skal tage din vanlige morgenmedicin på undersøgelsesdagen, medmindre andet er aftalt.

Blodfortyndende medicin

 OBS - du skal kontakte afdelingen, hvis

  • du har pacemaker
  • du får blodfortyndende medicin. Magnyl undtaget.

 Hvis du får blodfortyndende medicin, kan der være særlige regler. Vær opmærksom på, at du har fået præcis besked om netop den slags medicin, som du får. Kontakt venligst afdelingen på afdelingen på telefon 79182316.

Sukkersyge
Hvis du tager insulin, skal du måle dit blodsukker hyppigere det sidste døgn før og på undersøgelsesdagen. Det kan være nødvendigt at tage lidt mindre insulin. Ved tvivl kontakt egen læge, Diabetesambulatoriet eller den, der hjælper dig med din sukkersyge. Hvis du tager tabletter for sukkersyge, skal du blot holde pause på undersøgelsedagen, indtil undersøgelsen er overstået.

Jerntabletter
Må ikke tages de sidste 5 dage før undersøgelsen.

 

 

Hvordan forholder jeg mig efter indgrebet?

Efter undersøgelsen
Du vil oftest blive udskrevet næste dag. Hvis du går hjem samme dag, må du ikke selv køre bil, motorcykel eller lignende de næste 24 timer på grund af den beroligende og smertestillende medicin. Inden du går hjem, får du information om undersøgelsen. Svaret på polypfjernelsen får du enten pr brev eller mundtligt ved kontrol i Kirurgisk ambulatorium.

Risiko og komplikationer
Ved EMR kan der opstå blødning og/eller hul på tarmen. Risikoen er forøget, da det er store polypper, som vi fjerner.

Blødningsriskoen er på 2-4 % og kan i næsten alle tilfælde klares igennem kikkerten ved polypfjernelsen.

Hul på tarmen forekommer i 1-2 % af tilfældene, og kan medføre, at vi må operere for at lukke hullet, og i ganske sjældne tilfælde anlægge en stomi, som i de fleste tilfælde er midlertidig. Ved hul på tarmen kan vi ofte lukke det indefra igennem kikkerten efter selve polypfjernelsen.

Ved problemer senere i forløbet 
Du skal kontakte din egen læge eller lægevagten, hvis du indenfor den første uge får:

  • svære mavesmerter
  • blodig eller sort afføring
  • høj feber
Logo


Siden er sidst opdateret 22-8-2019Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk