Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilPressepilNyheder 2016pilMere præcis indsats mod kræft på SVS

Mere præcis indsats mod kræft på SVS

Patienter fra Sydvestjylland kan fremover få stillet en tidligere og mere præcis diagnose på Sydvestjysk Sygehus, når Radiologisk og Nuklearmedicinsk Afdeling i november-december i år tager en ny PET-/CT-scanner i brug.

– PET-/CT-scanning kan på et tidligt tidspunkt i et sygdomsforløb afsløre mange slags kræftsvulster og svulsternes spredning. Med den nye scanner effektiviserer vi diagnostikken og kan hurtigere komme i gang med behandlingen, forklarer ledende overlæge på Radiologisk og Nuklearmedicinsk Afdeling Steen Lindequist. Han fortsætter:

– Den nye PET-/CT-scanner vil primært blive brugt til opsporing af kræft, til at kontrollere effekten af en behandling og til at påvise et eventuelt tilbagefald. Men den skal fx også bruges til at undersøge patienter, der kommer med en infektion, som man ikke kan finde årsagen til.

– Vi bliver nu i stand til at give vores patienter et fuldstændigt tilbud på avanceret billeddiagnostik, siger Steen Lindequist. Vi er meget tilfredse med, at vi nu har alt det diagnostiske udstyr, som et akutsygehus, der også behandler kræft, har brug for, understreger Steen Lindequist.

Administrerende sygehusdirktør Per Busk siger:

– Vi er glade for, at vi nu kan tilbyde vores patienter en tidligere og mere præcis indsats mod kræft på vores eget sygehus i stedet for at skulle sende dem til OUH eller Vejle Sygehus for at blive scannet. Det slipper vi for nu, og det er af stor betydning for vores patienter.

Kombinationen af PET- og CT-scanning giver præcise og detaljerede oplysninger:

PET-scanning (PET står for positron emissions­to­mografi) er en billedundersøgelse, hvor man får sprøjtet radioaktivt sporstof ind i kroppen, inden man bliver scannet. En PET-scanning giver et billede af sygdomsaktiviteten i hele kroppen og kan allerede på et tidligt tidspunkt vise, om der tegn på kræft.

CT-scanning er en røntgenundersøgelse, hvor man fotograferer en række tværsnitsbilleder af kroppen i forskellige positioner. En CT-scanning giver meget detaljerede billeder af kroppens indre organer.

Ved at lægge billederne fra PET-scanningen og CT-scanningen oven på hinanden, får man et detaljeret billede af, om der kan være tale om kræft (PET), og hvor den i givet fald præcist sidder (CT). Metoden kan ofte påvise forandringer i vævet, allerede inden kræftknuden kan ses på en CT- eller MR-scanning.

De fleste kræftceller har et højere stofskifte end normale celler. Derfor optager kræftceller mere af det radioaktive sporstof end normale celler, og det er det, som man kan se på PET-scanningsbilleder.

Prisen på den nye PET-/CT-scanner til Radiologisk Afdeling beløber sig til 12.250.000 kr.

Flere oplysninger
Ledende overlæge Steen Lindequist, Radiologisk Afdeling, 20 14 94 11
Administrerende sygehusdirektør Per Busk, 21 72 66 87


Siden er sidst opdateret 4-7-2016Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring