Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Refertilisation

Mange mænd vælger i dag at blive steriliseret som præventionsform. Ved sterilisationen afbrydes sædlederen, som transporterer sædcellerne fra testiklerne til urinrøret. Derefter er der ikke længere sædceller i sædvæsken, og man er steril.
Imidlertid kan ændringer i ens livssituation betyde, at man fortryder, at man på et tidspunkt blev steriliseret. Det er muligt at forene de afbrudte sædledere på ny ved en såkaldt refertilisationsoperation. Det kræver dog at det højst er 8 år siden man blev steriliseret og at ens partner er under 35 år.
Du skal dog være opmærksom på, at sædlederne er ganske tynde (den indre diameter af sædlederen er kun ca. 1/2 mm), og det lykkes derfor ikke i alle tilfælde at opnå passage for sædcellerne efter sammensyningen. Dertil kommer, at sædkvaliteten som følge af den oprindelige sterilisation oftest er forringet.

Forberedelse
Om morgenen før operationen skal du fjerne al hår i det viste område ved hjælp af en ladyshaver eller en hårtrimmer.

Se Forberedelse til operation
Du må ikke bruge engangsskraber og lave glatbarbering, da det kan give rifter i huden. Dermed øges risikoen for betændelse, som kan medføre aflysning af operationen.
Hvis du ikke selv kan foretage hårfjernelse, vil afdelingen hjælpe dig.

Hvordan foregår operationen
Gennem et lille snit på hver side af penis lidt neden for roden, finder speciallægen det sted i pungen, hvor man har afbrudt sædlederen ved sterilisationen.
Som hovedregel foretages operationen samtidig på begge sider for at forøge chancen for efterfølgende graviditet. Operationen foregår i fuld bedøvelse.

Efter operationen

  • Smerter: der kan være hævelse, misfarvning, smerter og ømhed af pungen i nogen tid efter operationen, og det er en god ide at anvende stramtsiddende underbukser til at støtte pungen, samt isposer på pungen i 10 minutter pr time resten af operationsdagen og eventuelt også det næste døgn.
  • Blodfortyndende: For at undgå blodpropper i benene får du en sprøjte med blodfortyndende medicin udleveret. Den skal tages 6 timer efter operationen.
  • Har du behov for det kan du købe noget smertestillende håndkøbsmedicin som eksempelvis paracetamol, pinex , pamol eller panodil  inden operationen, så det kan benyttes efter operationen. ( 1 g x 4 dgl)
  • Bad: Såret bør holdes tørt det første døgn. Herefter må man gerne tage brusebad, men vent med karbad og svømmehal til trådene er forsvundet.
  • Tråde og kontrol: Sårene er syet med selvopløselige tråde, som forsvinder i løbet af 10 – 14 dage. Der er normalt ikke brug for kontrol.
  • Sygemelding: Der er ofte brug for at være sygemeldt i 3 døgn, da man skal holde sig i ro.
  • Fysisk aktivitet: Hold dig i ro de første 3 døgn. Undgå hård fysisk træning de første 2-4 uger.
  • Sexuel aktivitet: Seksuel aktivitet kan genoptages efter 3 uger.


Infektion
I meget sjældne tilfælde kan der forekomme infektion og blodansamling. Huden omkring såret kan være hævet og misfarvet. Det er helt normalt. Forsvinder det ikke i løbet af et par uger, eller kommer der yderligere rødme, blødning eller feber skal du kontakte din egen læge, da der kan være gået infektion i såret.
Der vil i tilfælde af infektion være risiko for, at resultatet forringes.
I sjældne tilfælde får enkelte patienter langvarige, ubehagelige smerter i pungen.


Komplikationer
Der kan også ses efterblødning i pungen, som kan medføre betydelig hævelse, ubehag og misfarvning af pungen. I tilfælde af stor blødning skal blødningen fjernes, ved mindre blødninger normaliseres forholdene spontant. I sin yderste konsekvens kan komplikationer medføre hel eller delvis vævsdød af pungen.


Resultater ved refertilisation
Resultaterne efter en refertilisationsoperation er dårligere jo længere tid, der er gået siden den oprindelige sterilisation. Er der gået mindre end 5 år, kan man regne med ca. 50 % chance for graviditet. Chancen for graviditet falder til ca. 10 %, hvis der er gået mere end 10 år. Desuden er resultaterne afhængige af din og din partners alder – jo højere alder jo dårligere udsigter til graviditet. Resultatet af operationen kan kontrolleres via en sædprøve ca. 3 måneder efter indgrebet. Sædprøven kan du selv lave vha. en hjemmetest (Swimcounttest) eller du kan tale med egen læge.

Logo


Siden er sidst opdateret 25-7-2017Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk