Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilPressepilNyheder 2016pilFokus på alkohols effekt på det ufødte barn

Fokus på alkohols effekt på det ufødte barn

9. september er det Føtalt alkoholsyndrom-dag. Dagen markeres internationalt (FASD Awareness Day) og er blevet det siden den symbolske dato 9.9.1999. Familieambu­latoriet i Børne- og Ungeafdelingen på SVS markerer dagen med en stand i sygehusets forhal.

Her vil Familieambulatoriet mellem kl. 10 og 14 orientere patienter, pårørende og personale om Føtalt alkoholsyndrom og om ambulatoriets generelle tilbud til gravide og småbørnsfamilier.

Hvert år fødes børn, som er skadet af alkohol i fostertilværelsen. Det er svært at vurdere antallet af skadede børn, fordi skaderne kan være vanskelige at diagnosticere, og fordi de ofte ikke ses lige efter fødslen, men først senere i et barns liv.

Alkohol kan påvirke alle organer, men de alvorligste skader er påvirkning af hjernen. Føtalt alkoholsyndrom er den alvorligste følge af, at moren har drukket alkohol under graviditeten. Det er en tilstand, hvor barnet har bestemte ansigtstræk, vækstproblemer og en alvorlig hjerneskade, der giver både indlærings- og adfærdsmæssige problemer. Ca. halvdelen af børnene har andre organskader.

Udenlandske undersøgelser viser, at der fødes ca. et barn med Føtalt alkoholsyndrom for hver 500-600 fødsler. Der findes også en række mindre alvorlige tilstande, som samlet kaldes føtalt alkoholeffekt,  hvor barnet også kan have store vanskeligheder i forhold til indlæring og adfærd.

Der er ingen sikker viden om, hvor meget eller lidt alkohol en gravid kan drikke uden at  skade fosteret, og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man ikke drikker alkohol, hvis man er gravid eller gerne vil være det.

Familieambulatoriet  på SVS er et tilbud om særlig opfølgning til gravide og småbørnsfamilier med et nuværende eller tidligere misbrug af alkohol eller andre rusmidler.

Familieambulatoriet er også et tilbud til andre grupper – kvinder, der ikke har et egentlig misbrug, men først sent i graviditeten opdager, at de er gravide og har drukket alkohol indtil da – og kvinder, der på grund af kronisk sygdom er i behandling med afhængighedsskabende medicin, fx morfin eller visse psykofarmaka.

Mere information
Eva Charlotte Engsted Kiib, afdelingslæge i Børne- og Ungeafdelingen, 79 18 26 22,
eva.charlotte.engsted.kiib@rsyd.dk


Siden er sidst opdateret 6-9-2016Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring