Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Ny film forklarer ventetid på svar

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 14. juli 2017

Ventetid kan være en svær størrelse at håndtere, når man for eksempel venter svar på, om knuden i brystet er kræft eller ej. Indimellem kan man måske ligefrem undres over, hvad tiden egentlig går med. Det ved personalet i Klinik for Patologisk Anatomi på Sydvestjysk Sygehus, der derfor har taget initiativ til en film om deres komplicerede og ofte langstrakte arbejdsgange.
  -Hvad er vigtigt for dig?

Sådan spurgte Sydvestjysk Sygehus tidligere på sommeren 60 tilfældigt valgte patienter og pårørende med ærinder på sygehuset. Svarene er siden kategoriseret, så der kan arbejdes videre med dem. En af kategorierne er ventetid.

- Man går og tænker det ene og det andet. Er der noget, er der ikke noget. Rent psykisk er det en enorm belastning at gå rundt i uvished, siger Henriette Tanggaard Poulsen, der er i behandling for brystkræft. For hende er det vigtigt, at hun hele tiden fornemmer fremdrift i sit forløb, at der bliver gjort noget.

Det er ganske kendetegnende for mange patienter – ventetid og uvished er til at acceptere, hvis bare man ved, at der sker noget og også meget gerne, hvad der sker, mens man venter. Dét ved man hos Klinik for Patologisk Anatomi (KPA) på Sydvestjysk Sygehus, hvor en lille gruppe medarbejdere har taget initiativ til en flot film om deres komplicerede og ofte tidskrævende arbejdsprocesser, der for patienter og pårørende opleves som ventetid.   

Det centrale led
Titlen er ”Prøvens gang på KPA”. Den følger en vævsprøves gang fra den tages i en kvindes bryst til hun får svaret overbragt. Undervejs modtages den af en lægesekretær, der sikrer korrekt mærkning, inden den går videre til bioanalytikernes behandling og siden patologens diagnose.  

- Vi er på mange måder usynlige og lever lidt vores liv i kulissen. Samtidig føler vi os selv som lidt af en flaskehals og et omdrejningspunkt, fordi vi er det centrale led i forhold til den videre patientbehandling. Radiologerne kan jo godt se en tumor, men ikke detaljerne omkring den, som er nødvendige for at komme videre. Dét arbejde vil vi gerne skabe noget oplysning om. Ikke mindst til patienterne, der også på den måde kan se med egne øjne, hvorfor et prøvesvar indimellem kan være lidt undervejs, siger overlæge Tina Di Caterino, der vendte hjem med inspiration til oplysnings- og filmarbejdet efter en kongres i udlandet.

Over en frokost luftede hun ideen for en gruppe kolleger. Bioanalytikerunderviser, Lotte Olesen, it-konsulent, Søren Munk og bioanalytiker, Trine Rasmussen, var med det samme klar – få minutter efter var den lille arbejdsgruppe nedsat.

- Jeg tænkte simpelthen, at det var en rigtig god idé! Rigtig mange gange bliver jeg mødt af, at en bioanalytiker ”bare” er dem, der tager blodprøver. Det irriterer mig lidt, for vi laver også så mange andre ting og er faktisk et meget vigtigt led. Jeg så med det samme filmen som en mulighed for at vise, at vi er meget mere end blodprøver, siger Trine Rasmussen og Tina Di Caterino supplerer:

- Som patologer har vi et rædselsfuldt image fra gammel tid, der stadig hænger ved. Mange tror, at vi står i kolde, mørke kældre med gummistøvler på og obducerer, men den del fylder uendeligt lidt i vore arbejde her i 2017, så man kan sige, at vi ligesom havde en fælles dagsorden i forhold til ønsket om at vise, hvad vi laver, siger Tina Di Caterino, der sammen med den øvrige arbejdsgruppe naturligvis sørgede for rigtig feststemning, da filmen havde premiere i afdelingens mødelokale lige efter fyraften – og heldigvis kunne alle lide, hvad de så. 

Patientinformation med sidegevinster
Videoen er først og fremmest tænkt som patientinformation, men har haft flere sidegevinster. Den har givet anledning til stor faglig stolthed i afdelingen ligesom den har sat det daglige arbejde lidt i perspektiv.

- Den sætter tingene i perspektiv for os selv, for hvis man har dage, hvor man måske skærer op mod 100 blokke, kan man godt indimellem ”glemme” den dybere mening, men med filmen bliver det tydeligt, at arbejdet indgår i en større sammenhæng og har stor betydning, siger Trine Rasmussen.

Nu resterer arbejdet med for alvor at få udbredt filmen. Den ligger på Youtube og kører også allerede på sygehusets infoskærme i ambulatorierne ligesom den kan ses på både Region Syddanmark og SVS' Facebooksider. Det er også hensigten, at den skal kunne ses på afdelingens hjemmeside.
 

 

 


Siden er sidst opdateret 13-7-2017Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring