Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilNyhedsbrevpilNyhedsbrev 5. juni 2018pilVikingesygdom: Hurtig diagnose - store fordele

Vikingesygdom: Hurtig diagnose - store fordele

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 5. juni 2018

SVS er det første og eneste sted i Danmark, som tilbyder en ny og meget hurtigere metode til at diagnosticere den såkaldte Vikingesygdom – eller kæmpecellearteritis, som er den korrekte betegnelse.

SVS-NYT

Stavros Chrysidis er overlæge på Reumatologisk afsnit, der som det hidtil eneste sted i Danmark kan tilbyde en ny og langt hurtigere metode til at diagnosticere Vikingesygdom.  

Tegnene på sygdommen er fx hovedpine, synsforstyrrelser og ømhed i hovedbunden. Der opstår ofte betændelser i kraniets pulsårer, som kan lukke for øjets blodforsyning.

Ubehandlet kan sygdommen føre til nedsat syn, blindhed, blodpropper i hjernen eller udposninger i blodkarrene. Det har været normal praksis at tage en vævsprøve af arterie i tindingen ved mistanke om kæmpecellearteritis, og svar på prøven har taget op til ti dage.
 

Fra ti dage til ti minutter
I dag kan Reumatologisk Afsnit på SVS tilbyde personer, der mistænkes for at lide af sygdommen, en hurtig tid til ultralydsundersøgelse, hvor diagnosen i langt de fleste tilfælde kan be- eller afkræftes i løbet af blot ti minutter.
 

– Der er flere fordele. En ultralydsundersøgelse kræver hverken kirurg eller patolog. Det går hurtigt, og diagnosen er mere præcis, fordi vi kan undersøge flere blodkar med ultralyd end ved en biopsi, fortæller overlæge Stavros Chrysidis fra Reumatologisk Afsnit.


– Og den hurtige diagnose betyder mindre risiko for komplikationer og færre behandlinger, der ikke er nødvendige, fordi det har været normal praksis at begynde behandlingen allerede ved mistanke om kæmpecellearteritis og inden svaret på biopsien.


Behandlingen foregår med prednisolon (binyrebarkhormon), som har mange bivirkninger, fx infektioner, knogleskørhed og sukkersyge. Derfor kan fejlbehandling have store konsekvenser, hvis det viser sig, at patienten ikke lider af kæmpecellearteritis.


Reumatologisk Afsnit har et godt samarbejde med nuklearmedicinsk om PET-CT-scanning i tvivlstilfælde. Ikke alle blodkar kan ses ved ultralyd, og det kan være nødvendigt at supplere med yderligere undersøgelser.


Stavros Chrysidis har beskæftiget sig med sygdommen gennem flere år, skrevet flere artikler og senest lavet et multicenterstudie med Glostrup og Silkeborg hospitaler.


Sygdommen rammer næsten udelukkende patienter over 50 år og topper i 70-80-års-alderen. Forekomsten er højere i nordeuropæiske og specielt skandinaviske lande, men den ses også andre steder i verden, hvor der er efterkommere af emigranter fra Skandinavien, fx i Minnesota i USA.


– Skandinaver er genetisk disponeret for sygdommen, og det er derfor, kæmpecellearteritis kaldes vikingesygdommen, siger han.


Inflammationen udsættes for Ctrl Alt Delete
Generelt er prognosen god, og mange helbredes af behandlingen, understreger Stavros Chrysidis.
 

– Sygdommen er meget aktiv i starten, men klinger af hos mange. Inflammationen (betændelsen i blodkarene) skal udsættes for en Ctrl Alt Delete. Det er patientens eget immunforsvar, der forårsager inflammationen og angriber blodkarrene.


Er sygdommen i ro, stopper behandlingen i løbet af ca. halvandet år. Alle patienter bliver undersøgt med ultralyd i opfølgningsfasen. Er der mistanke om tilbagefald, kan både ultralyd og PET-CT-scanning blive brugt for at fastslå sygdommens aktivitet.


Afsnittet har etableret et pakkeforløb, der indebærer relevant information om sygdommen og behandlingen, den korrekte diagnose, forebyggelse af bivirkninger og hurtig håndtering af evt. tilbagefald, som mellem 50 og 60 pct. af patienterne oplever.

Fakta:
Hvert år rammes ca. 1.400 danskere af kæmpecellearteritis. Antallet er stigende, fordi andelen af ældre i Danmark stiger.
På SVS behandler tre speciallæger og fire sygeplejersker ca. 50 nydiagnosticerede patienter om året for sygdommen.
Kombinationen af hurtig diagnose og pakkeforløb fører til markant forbedrede resultater. Flere internationale studier viser, at brug af ultralyd fører til hurtig diagnostik, som igen medfører færre komplikationer og mindre brug af ressourcer. 
 


Siden er sidst opdateret 5-6-2018Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | www.sydvestjysksygehus.dk