Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilPressepilNyheder 2011pil50 - årig bag 3,2 millioner analyser om året

50 - årig bag 3,2 millioner analyser om året

Der er ikke mange patientforløb, som de ikke på en eller anden måde er involveret i hos Klinisk Biokemisk Afsnit – i daglig tale KBA.
1. april er det 50 år siden, afdelingen blev oprettet og siden er det kun gået én vej med mængden af arbejde til dem: Op.

blod

Antallet af analyser stiger 5-10 procent hvert år. Det lyder måske ikke voldsomt, men det giver en fordobling på bare syv år. Der er en produktion på ca. 3,2 mio. analyser på årsbasis. 

Fra manuelt til automatik

Ved jubilæet den 1. april 2011 består afdelingens ledelse af ledende bioanalytiker Bente Hansen og klinikchef, overlæge, dr.med. Jørgen Gram, men historien om KBA tog sin begyndelsen i 1961.

For selvom laboratorievirksomhed ved SVS havde været praktiseret længere tilbage, så blev det i en mere formaliseret form oprustet fra tiden omkring 2. verdenskrig, hvor analysevirksomhed var tilknyttet det medicinske speciale.

Først i 1961 blev klinisk biokemi etableret som et egentligt speciale ved sygehuset med ansættelse af Johanne Graversen som afdelingens første overlæge. Laboratorieaktiviteterne, der tidligere var spredt på afdelingerne, blev hermed samlet i et centrallaboratorium.

Dette skete nogenlunde samtidigt på alle store sygehuse i Danmark og var startskuddet til en enorm teknologisk udvikling. Analyserne var i specialets barndom tidskrævende og udførtes manuelt af få laboranter. I dag – 50 år senere – er hovedparten af analyserne automatiserede.

Medarbejdere

Fra en begyndelse med 10 medarbejdere, så tæller Klinisk biokemisk afsnit i dag ca. 90 personer ansat til blodprøvetagningsopgaver og analysearbejde. Personalet kommer fra flere forskellige faggrupper. Overlæger, bioanalytikere, laboranter, kemiingeniører, en kvalitetskoordinator, bioanalytikerundervisere, IT-personale, sekretærer og sosu-assistenter. Dertil har afdelingen løbende tilknyttet 2-4 bioanalytikerstuderende.

I front med forskning

Klinisk Biokemisk Afsnit har gennem årene oprustet indenfor det  forskningsfelt, der vedrører blodpropforskning (tromboseforskning). Forskningsaktiviteterne tog fart i begyndelsen af 80- erne, hvor dr. phil. Tage Astrup og nuværende overlæge, professor, dr. med. Jørgen Jespersen gjorde deres indtog i laboratoriet.

Forskningsaktiviteterne fik hurtigt et internationalt tilsnit, og der er i årenes løb udgivet en række doktordisputatser og ph.d.-afhandlinger fra afdelingen samt et utal af videnskabelige artikler fortrinsvist publiceret i internationale tidsskrifter. Tromboseforskningen har haft meget stor betydning med hensyn til afdelingens renommé – nationalt og internationalt. Når tromboseforskning har været nævnt i Danmark, har det været umuligt at komme uden om Esbjerg.


 

Senest fagligt revideret: 28-03-2011


Siden er sidst opdateret 29-3-2011Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring