Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Om bloddonation

Hvert år bliver der brugt ca. 380.000 portioner blod i Danmark og hvert år er der brug for ca. 25.000 nye donorer til at afløse dem, der må holde op på grund af sygdom, alder eller andre årsager.
 

For at blive bloddonor skal man
- være sund og rask og mellem 17 og 65 år og tapningen kan fortsætte til man er fyldt 70.

- veje mindst 50 kg.

- leve et risikofrit liv, det vil sige et liv, der ikke giver øget risiko for smittefarlige sygdomme, der kan overføres via blodet, f.eks. må man ikke være mandlig homoseksuel.

- op til tapningen være medicinfri og må ikke have været på rejse til malariaområder (se karantæneregler).

- kunne tale og forstå dansk og forstå spørgeskemaet og informationsmaterialet, der udleveres i Blodbanken.


Grundidéen omkring bloddonation i Danmark er frivilligheden
Det er frivilligt at melde sig og frivilligt at afmelde sig. Indsatsen honoreres ikke.
Men når man melder sig, bliver man medlem af foreningen for Bloddonorerne i Danmark, der består af en 66 frivillige donorkorps, der arbejder med at skaffe frivillige donorer og varetager donorernes interesser samt sikre, at der er nok donorer til at sikre den nødvendige forsyning af blod til behandling af syge og tilskadekomne i Danmark. Se endvidere www.bloddonor.dk.


Første gang i Blodbussen
Når man tilmelder sig som bloddonor, får man automatisk tilsendt materiale omkring det at være bloddonor.
Første gang man kommer i Blodbussen, bliver man ikke tappet, men udfylder et spørgeskema, der skal sikre, at donoraspiranten er sund og rask. Man har en samtale med en sundhedsfaglig person, hvor spørgeskemaet gennemgås og evt. spørgsmål besvares. Herefter tages blodprøver dels til bestemmelse af blodtype, dels til undersøgelse for HIV (AIDS-virus), hepatitis (leverbetændelse-virus) samt blodprocenten.

Efter 2 mdr. er man klar til tapning. 
 

Generelt for en tapning
Ved hver enkelt tapning skal man udfylde et spørgeskema, der besvares helbredsmæssigt i forhold til sidste gang, man blev tappet.

En bloddonor kan tappes fra en til fire gange om året. Hver tapning består af en halv liter blod, og varer ca. 10 minutter. Bortset fra et stik i armen mærkes intet.n halv liter blod løber over i en speciel pose og efter yderligere 10 min.’s afslapning, tilbud om drikkevare og chokolade er man igen klar til at genoptage sine aktiviteter. 

En halv liter blod løber over i en speciel pose og efter yderligere 10 min.’s afslapning, tilbud om drikkevare og chokolade er man igen klar til at genoptage sine aktiviteter. 

Efter 14 dage er blodet gendannet og kroppen har ikke problemer med at undvære den halve liter. Blodet undersøges ved hver tapning inden det gives videre til andre, hvilket er en sikkerhed for både bloddonoren og den, der modtager blodet. 


Siden er sidst opdateret 25-3-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring