Dette er tekstversionen af Skadestuen på Sydvestjysk Sygehus tilbyder knoglepakker
Klik her for at komme til den grafiske version af Skadestuen på Sydvestjysk Sygehus tilbyder knoglepakker

Forside - Læs op - Sitemap


Skadestuen på Sydvestjysk Sygehus tilbyder knoglepakker


Siden juni 2008 har Skadegangen, i samarbejde med Endokrinologisk afdeling, tilbudt patienter med brud på håndled eller underarmen en knoglescanning for at forebygge knogleskørhed.

Osteoporose – knogleskørhed er en alvorlig sygdom, der i gennemsnit rammer hver 3. kvinde og hver 8. mand. Sygdommen gør, at knoglemassen og knoglestyrken er så formindsket, at der er risiko for brud ved mindre belastninger.
Der findes medicin, der gør det muligt at bevare og styrke den knoglestruktur, der er tilbage, men det er vigtigt at starte behandlingen hurtigst muligt for at forebygge bedst muligt. Derfor tilbyder Skadegangen nu at henvise alle patienter over 25 år med brud på håndled eller underarm, til en knoglescanning, der måler kalkindholdet i knoglerne.

Jan Vork, afdelingslæge på Skadestuen, der har iværksat projektet, er ikke i tvivl om, at mange patienter vil få konstateret knogleskørhed i et meget tidligere stadium end tidligere, og det giver langt bedre behandlingsmuligheder. For ham er det en naturlig helhedstænkning, at en patient, der har brækket et håndled eller en arm ved en mindre belastning, sendes til en knogleskanning for at blive nærmere undersøgt.
- Hvis bare en enkelt patient undgår et hoftebrud eller sammenfald i ryggen er projektet en succes, fastslår han.

Undersøgelsen tager kun en halv time, hvor patienten liggende bliver skannet af en ”arm”, der bevæger sig henover kroppen. Belastningen af strålerne er lav i forhold til almindelige røntgenstråler, og derfor ikke nær så skadelige. Resultatet af undersøgelsen tilsendes patientens egen læge, der tager stilling til en eventuel behandling.  Langt de fleste patienter takker ja til tilbuddet, og Jan Vork regner med, at 200-250 mennesker vil blive henvist til en knogleskanning på årsbasis.

Senest fagligt revideret: 30-01-2008
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk