Dette er tekstversionen af Begejstret minister på sygehus
Klik her for at komme til den grafiske version af Begejstret minister på sygehus

Forside - Læs op - Sitemap


Begejstret minister på sygehus


En indlysende god idé. Sådan lød kommentaren fra kulturminister Carina Christensen (K), da hun med egne sanser oplevede, hvad levende musik gør for sygehusets patienter.

Ministeren aflagde visit på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg 5. oktober, for selv at se og høre, hvordan musik og sang er med til at lindre hverdagen for patienterne. Hun besøgte både børneafdelingen og en medicinsk afdeling med kræftpatienter, begge afdelinger, der har glæde af, at studerende fra Konservatoriet for Musik og Formidling spiller for dem.

Fortjener at blive udbredt
Og ministeren var imponeret:
- Det er fantastisk at opleve, hvilken forskel musik kan gøre. Det et rigtig godt projekt, der fortjener at blive udbredt, sagde Carina Christensen.
- Det er jo ikke noget dyrt projekt, og det vil være oplagt at tage fat i andre konservatorier og få dem med på lignende projektet, fortsatte ministeren, der lovede at se på, hvordan finansieringen kan strikkes sammen evt. i samarbejde med sundhedsministeren.

cc

Glemme sygdommen
De studerende giver ikke traditionelle koncerter. Musikken er skræddersyet til den enkelte patient på stuerne og i fællesområdet på den medicinske afdeling. For børnene og deres forældre på børneafdelingen skaber musikken et frisk pust i hverdagen og et musikalsk rum, hvor de kan finde ro og tryghed. Eller de kan deltage aktivt under koncerten ved selv at spille på de rytmiske instrumenter, der er indkøbt til afdelingen.
Målet er at give patienterne en personlig musikalsk oplevelse og skabe opmuntring, adspredelse og åbne op til nye perspektiver. Musik heler, musik trøster og musik skaber glæde.

Empati
For de musikstuderende giver projektet mulighed for at udvikle deres kompetencer som performere. At formidle levende musik på et sygehus er en krævende formidlingsform, hvor både fokus på musikken og patientens reaktioner og behov er udgangspunktet. Den direkte kontakt til patienterne kræver empati og evnen til at kunne improvisere, læse patienternes reaktioner og ændre repertoire undervejs - for hermed at give patienterne medejerskab i musikoplevelsen på deres egne præmisser.

Projektet på Sydvestjysk Sygehus, der begyndte i 2006 og siden er udvidet til Hospice Sydvestjylland, er det første af sin art i Danmark. Ønsket fra initiativtager Margrethe Langer Bro er at skabe en landsdækkende dansk udgave af den internationale organisation LiveMusicNow, som blev grundlagt af den legendariske violinist Yehudi Menuhin i 1977.

cc

 

cc

 

cc

Yderligere oplysninger:
Initiativtager, musikpædagog Margrethe Langer Bro 75 11 65 66
Afdelingssygeplejerske børneafdelingen, Helle Opstrup 79 18 26 20
Sygeplejerske afd. 271, Helle Staal 79 18 35 23

  

Senest fagligt revideret: 05-10-2009
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk