Dette er tekstversionen af Succes med at forebygge liggesår
Klik her for at komme til den grafiske version af Succes med at forebygge liggesår

Forside - Om sitet - Læs op - Sitemap


Succes med at forebygge liggesår


Hver tredje patient har liggesår. Sådan lød konklusionen på en undersøgelse af forekomsten af liggesår på seks danske hospitaler, der forleden blev gengivet i diverse medier. (1)
Det tal kan personalet på Sydvestjysk Sygehus ikke genkende. Her viser den årlige tværsnitsundersøgelse, at forekomsten af liggesår – eller tryksår, som de også kaldes – ligger på omkring hver 13. patient.

Typisk opstår sårene på hælen eller bagdelen, men også hofter, albuer og ryggen er udsat, hvis patienten ligger eller sidder stille under sygdom. Graden varierer lige fra irriteret rødmen i huden til store væskende sår ind til knoglen.

Specielle madrasser
Sydvestjysk Sygehus har igennem snart mange år haft fokus på forebyggelse af tryksår. Et fokus, som har nedbragt antallet til et minimum.
Indsatsen betyder blandt andet, at alle patienter ved indlæggelsen bliver screenet for at finde ud af hvilken madras, der skal anvendes og hvilke andre forebyggende tiltag, patienten har behov for.

Alle madrasser på sygehuset er specialdesignet til at forebygge tryksår. Derudover leaser sygehuset såkaldte dynamiske madrasser i tilfælde, hvor patienterne har en øget risiko for at udvikle tryksår. Sidste år var forbruget af disse madrasser meget stort.

Omfattende omsorg
Gode madrasser gør det ikke alene.
- Forebyggelse af tryksår er en omfattende omsorgsopgave.  Har man eksempelvis en patient, der er disponeret for tryksår, kan det være nødvendigt at vende patienten minimum hver anden time og have særlig opmærksomhed på medicinsk udstyr, der benyttes hos patienten. Man skal reagere hurtigt på ændringer i patientens tilstand og indgå i et tværfagligt samarbejde med andre specialer. Skaden kan påføres patienten i løbet af meget kort tid, derfor er fokus på problematikken afgørende, hvis tryksår skal forebygges, oplyser Inger Kjærgaard fra Intensiv afdelingen på Sydvestjysk Sygehus.


(1)
Den undersøgelse, der henvises til og som en lang række medier gengav, er foretaget af Anne Ørskov, sårekspert og sygeplejerske på Hvidovre Hospital, der har gennemført undersøgelsen på seks sygehuse. Hun fandt liggesår hos 45 procent af 120 undersøgte patienter på hospitalet. Hvert andet af mere alvorlig karakter.

Yderligere information:
Inger Kjærgaard, intensivsygeplejerske, Sydvestjysk Sygehus Esbjerg, tlf. 79 18 26 62.

 

Senest fagligt revideret: 25-02-2010
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk