Dette er tekstversionen af Få tjekket dine lunger: Har du luft nok?
Klik her for at komme til den grafiske version af Få tjekket dine lunger: Har du luft nok?

Forside - Læs op - Sitemap


Få tjekket dine lunger: Har du luft nok?


Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL) er en snigende sygdom, og du kan have tabt halvdelen af din lungefunktion, inden sygdommen bliver konstateret. Du kan altså have begyndende KOL uden at vide det.

KOL er en invaliderende lungesygdom, som påvirker livet for mindst 300.000 danskere. Hver dag er der 10 i Danmark, der dør af sygdommen.

Diagnosen kan nemt stilles ved en simpel måling af lungefunktionen. Og det er netop, hvad tre sygeplejersker fra Lungemedicinsk Ambulatorium på Sydvestjysk Sygehus tilbyder dig:

onsdag d. 17. november fra kl. 11 til 17.

Her vil de i anledning af international KOL-dag være til stede ved Bilka i Stormgade, Esbjerg, hvor alle interesserede kan få målt deres lungefunktion.

KOL

Det er især en god ide at komme, hvis man kan sige ja til flere af nedenstående spørgsmål:

1. Er du mere end 35 år?
2. Har du daglig hoste gennem flere måneder?
3. Har du ofte slim i luftvejene?
4. Bliver du let forpustet - f.eks. ved trappegang?
5. Er du ryger eller ex-ryger?- Lad være med at ignorere dine lungesymptomer. Jo før du kommer til læge, jo bedre er dine chancer for at bevare din lungefunktion. Sygdommen forsvinder aldrig, men man kan bremse udviklingen. Så jo tidligere man opdager den, jo bedre, forklarer sygeplejerske Anne Staal, der er en af de tre, du kan møde d. 17. nov.


Om målingen
Selve målingen er meget enkel og foregår ved, at man puster i et rør, der er sluttet til et spirometer. Spirometret måler, hvor meget luft man puster ud og hastigheden af luftstrømmen.

Mere om KOL
KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. At sygdommen er kronisk betyder, at du skal leve med sygdommen resten af livet. Ordet ”obstruktiv” betyder, at luftvejene er forsnævrede, så vejrtrækningen er mere besværet.

Mellem 35-50 % af alle rygere udvikler før eller siden KOL. Hvis du er ryger eller har været ryger i en årrække, bør du derfor få tjekket din lungefunktion mindst en gang om året.

KOL kan ikke helbredes, men den kan sættes i bero. Der er mulighed for at give dig inhalationsmedicin, som dels virker afslappende på muskulaturen, og dels virker forebyggende mod hævelse af slimhinden i bronkierne. Derudover er der også mulighed for, at din egen læge eller sygehuset kan henvise dig til rehabilitering. Rehabilitering vil mindske din åndenød, forbedre din fysiske formåen og udholdenhed.

Læs mere om KOL her

Senest fagligt revideret: 10-11-2010
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk