Dette er tekstversionen af Nyt lys giver kæmpe besparelse
Klik her for at komme til den grafiske version af Nyt lys giver kæmpe besparelse

Forside - Læs op - Sitemap


Nyt lys giver kæmpe besparelse


Januar er en mørk måned, men alligevel er det lykkedes sygehuset at spare 100.000 kilowatttimer i årets første måned i forhold til forbruget året før.

- De 100.000 kilowatttimer svarer til strømforbruget i 250 parcelhuse, og er en reduktion på 48 procent i strømforbruget til belysning, oplyser elinstallatør Per Nissen.

Den store energibesparelse er opnået, fordi sygehuset har udskiftet mere end 8200 lysarmaturer i de 92.000 kvadratmeter bygninger, som sygehuset råder over.

Fra et forbrug på 950.000 kilowatt i januar 2010 faldt forbruget til 850.000 kilowatt i januar 2011.


Længere levetid

Lyskilderne i de nye armaturer har en levetid på 24.000 timer, hvor de gamle skulle udskiftes efter 12-14.000 timer. Dette mindsker tidsforbruget til løbende vedligeholdelse og udskiftning.

Lysmængden fra de nye armaturer er vel at mærke den samme, så det er kun udgiften til forbrug, der spares på, ikke kvaliteten. 

Tværtimod, så er der installeret forskellige lysarmaturer afhængig af behovet i det enkelte rum. For patienterne betyder det blandt andet, at de ikke bliver blændet, når de ligger i sengen. Samtidig har armaturerne to forskellige afskærmninger, hvilket giver mulighed for eksempelvis at konvertere en sengestue til et kontor hurtigt og enkelt.  Desuden er der opsat bevægelsessensorer, så lyset slukker automatisk i kontorlokaler og på gangarealer, når der ikke er medarbejdere til stede.


Folkene bag

Energispareprojektet har kostet 10 mio. kroner og er delvist finansieret af statens pulje til energioptimerende projekter.

Projektet er gennemført i samarbejde med Dansk Energirådgivning fra Silkeborg og ingeniørfirmaet Brix & Kamp fra Aalborg for at sikre en optimal grad af energibesparelser.

Lysarmaturerne har Riegens leveret i samarbejde med Lemvigh-Müller og Louis Poulsen Lighting, mens installatører fra det lokale Esbjerg-firma Olesen & Jensen har installeret armaturerne.

Senest fagligt revideret: 18-02-2011
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk