Dette er tekstversionen af Kend symptomerne på blodprop
Klik her for at komme til den grafiske version af Kend symptomerne på blodprop

Forside - Læs op - Sitemap


Kend symptomerne på blodprop


Det går nok over igen, hvis jeg venter lidt.

Sådan tænker mange. Lidt for mange, faktisk. For når man bliver ramt af symptomerne på en blodprop i hjernen, så skal der bare ringes 112. Med det samme. Det går ikke over igen.
Alligevel oplever man på Sydvestjysk Sygehus, at mange syd- og vestjyder tøver, og det kan få alvorlige konsekvenser.

- Vi vil gerne kraftigt opfordre til, at man tager sine symptomer alvorligt og ringer 112 med det samme. Venter man, så risikerer man mere alvorlige skader som følge af blodproppen, siger ledende overlæge på Neurologisk Afdeling Marry-Jette Rasmussen. En lektie, danskere i den østlige del af landet tilsyneladende har lært.

Tiden afgørende
Ved en blodprop i hjernen har man mulighed for at give trombolysebehandling. Kort fortalt går det ud på, at man giver patienten en sprøjte med et stærkt blodfortyndende stof, der kan opløse blodproppen, så blodforsyningen til hjernen normaliseres. Derved kan man begrænse skaderne og lette genoptræningen efter blodproppen.
Effekten af trombolyse er direkte afhængig af, hvor hurtigt blodproppen opdages og behandlingen kommer i gang.

15 i vest – 125 i øst
Man siger, at vestjyder er seje og sindige. Måske er det derfor, at man på Sydvestjysk Sygehus i 2011 har trombolyseret 15 patienter, mens man på Roskilde Sygehus - hvis optageområde er sammenlignelig med Sydvestjysk Sygehus - i samme periode har trombolyseret 125 patienter.

- Vores patienter kommer ikke ind i det tidsinterval, hvor det er muligt at give den blodpropopløsende behandling. Behandlingen skal påbegyndes inden 4½ time efter de første symptomer har vist sig, ellers opstår der for stor risiko for blødninger, forklarer overlæge Marry-Jette Rasmussen.

Kend symptomerne
Hun vil ikke spå om årsagen til, at vi her vestpå er længere om at søge hjælp. Det er heller ikke det afgørende:
- Det afgørende er, at befolkningen kender symptomer og reagerer med det samme, siger hun.
Derfor er hendes råd, så man ringer 112 med det samme, hvis man mærker:

• Lammelse i den ene side
• Taleforstyrrelser
• Besvær med at styre arme og ben

Frem til 3. jan 2012 var det i Region Syddanmark kun muligt at få trombolysebehandling på Odense Universitets Hospital og på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Nu er det også muligt på Sygehus Sønderjylland.

 

 
 

 

Senest fagligt revideret: 10-01-2012
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk