Dette er tekstversionen af FAM i top ti over bedste uddannelsesafdelinger
Klik her for at komme til den grafiske version af FAM i top ti over bedste uddannelsesafdelinger

Forside - Læs op - Sitemap


FAM i top ti over bedste uddannelsesafdelinger


FAM i top ti

Christian Jørgensen (tv.) fra FAM-ledelsen overrækker blomster til uddannelsesansvarlig på Sydvestjysk Sygehus, Troels Kodal. Det er i den grad værdsat, når sygehuset gør sig bemærket på landsdækkende ranglister.


En delt sjetteplads lyder ikke umiddelbart af så meget. Men i dette tilfælde bedrager skinnet. Den Fælles Akutmodtagelse (FAM) kan fuldt fortjent hæve armene over hovedet. Sjettepladsen blandt læger i klinisk basisuddannelse er opnået i konkurrence med alle andre sygehusafdelinger i Danmark. Og ingen anden FAM er i top 20.

- Vi er da stolte og glade. Det er mange års arbejde, som vi får anerkendelse for, siger overlæge Troels Kodal, der er uddannelsesansvarlig på Sydvestjysk Sygehus.

Det er Dagens Medicin, som har lavet ranglisten på baggrund af udvalgte svar fra den evaluering, som lægerne i klinisk basisuddannelse giver efter endt ophold på sygehuset.

- Skal det siges kort, så går vores uddannelse både i bredden og i dybden. Der er både det akutte og opfølgningen på hele sygdomsforløbet. Samtidig bruger vi tid på at sikre, at de unge læger hele tiden har en erfaren læger at støtte sig til. Jeg plejer at kalde det for moderne mesterlære, siger Troels Kodal.

Overskud og planlægning
Helt konkret får de unge læger ofte mulighed for at tilse patienter i FAM før afdelingslægen, hvorefter de to bagefter kan diskutere diagnose og forløb. Samtidig sikrer planlægningen, at de unge læger ikke kun arbejder i FAM, men følger patienter ud i specialerne. En praksis som kræver overskud og planlægning.

Til gengæld virker det. Med sine 15 års erfaring som uddannelsesansvarlig, har Troels Kodal opbygget et klart billede af, hvad de unge er på jagt efter.

- De vil have praktisk træning i de akutte kompetencer, samtidig med at de vil se bredden i sygdomsbehandlingen. Det lyder simpelt, men at få det indpasset i en travl hverdag er et puslespil.

Fremtidens speciallæger
Vel at mærke et puslespil, som mange skal være med til at samle. Og som kun kan lade sig gøre, hvis ledelsen også vil lege med.

- Vores uddannelsesindsats har prioritet hos ledelsen. Det kan jeg tydeligt mærke i mit arbejde. Og jeg synes selvfølgelig, at det er fornuftigt at prioritere dette område. Vi skal tænke på, at de nuværende læger i uddannelse er fremtidens speciallæger, forklarer Troels Kodal med en klar henvisning til, at Vestjylland ikke altid er top tre prioritet, når læger skal vælge bopæl.

Men har en læge i en ung alder fået et godt indtryk af Sydvestjysk Sygehus, så bliver dette billede stående for fremtiden. Samtidig med at vedkommende forhåbentlig fortæller det til andre unge læger, som man stadig har kontakt til efter endt studie.

- Mund til mund metoden virker. Det kan vi se. Og med sådan en udmærkelse i en landsdækkende undersøgelse, så bliver der langt mærke til os. Det er et omdømme, som det har taget os mange år om at opbygge. Og det kan forsvinde på ti minutter, hvis ikke vi gør os umage i fremtiden, formaner Troels Kodal.

Senest fagligt revideret: 13-09-2012
Region Syddanmark - Email: kontakt@regionsyddanmark.dk