Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Succes med akupunktur

For nogle patienter går opvågningen efter en operation hånd i hånd med smerter samt kvalme på grund af bedøvelsen. Der findes medicin, der kan afhjælpe det, men nogle patienter kan have svært ved at tåle den eller medicinen kan have bivirkninger.

Medicin er derfor ikke det våben, som personalet på Opvågningen på Sydvestjysk Sygehus griber først til, når de skal afhjælpe patienternes kvalme. Det er derimod et sæt spidse nåle.

- Vi bruger akupunktur som det foretrukne middel mod patienternes kvalme. For en del patienter er kvalme og opkastning næsten det værste ved hele forløbet og kan endda overgå smerterne fra operationssåret. Men siden vi begyndte at bruge akupunktur, har vi set, at rigtig mange patienter får reduceret de ubehagelige bivirkninger ved bedøvelsen, siger afdelingssygeplejerske Trine Jacobi.

Nåleskræk
Patienterne er altså begejstrede – eller det vil sige de allerfleste:
- De eneste, der ikke er så begejstrede er dem, der lider af nåleskræk. Men selv for nogle af dem er kvalmen så ubehagelig, at de er villige til at prøve, siger Trine Jacobi.
Har personalet fra Opvågningen tid, så tage de også gerne ud til andre afdelinger på sygehuset og hjælper med at give patienter akupunktur.

Musik
Afdelingen er i det hele taget meget åben over for nye tiltag, der kan give patienterne den mest behagelige opvågning efter operationerne. Resultater fra forskning viser signifikant, at musik giver en positiv oplevelse for patienter. Så det har afdelingen taget til sig:
- Det giver en rolig og afslappet atmosfære. Det påvirker ikke alene patienterne, men også personalet, og dermed i sidste ende den oplevelse, som patienterne får, siger Trine Jacobi.

Om Opvågningen:
Opvågningen hører under afdelingen for Operation og Anæstesiologi. Patienter på Opvågningen bliver nøje fulgt af veluddannet personale, så de kan komme så skånsom som muligt ud af deres bedøvelse efter en operation eller undersøgelse.
Opvågningen har årligt omkring 8000 patienter. Patienterne er der i gennemsnit 2½ time, før de kommer videre til sengeafdelingerne, men i nogle tilfælde har patienter brug for at overnatte på Opvågningen.

Senest fagligt revideret: 03-05-2011


Siden er sidst opdateret 3-5-2011Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring