Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
 Sydvestjysk SygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden

Smertelindring

Smertelindring i forbindelse med fødsel

Omsorg og hjælp til at håndtere fødselsarbejdet
Det er en rigtig god ide at tale med din jordemoder om, hvilke tanker du gør dig om, hvordan du kan håndtere fødselssmerterne og få hjælp til dette samt tale om mulighederne for smertelindring.

Det kan være vældigt svært at forestille sig, hvad man har brug for under fødslen og endnu sværere at planlægge det i detaljer.
Jordemoderen er parat til at hjælpe dig, uanset om du vil have en epiduralbedøvelse eller en fødsel helt uden medicinsk smertelindring eller måske bare ikke ved, hvad du vil.

Husk at en fødsel er en stor, fysisk og mental præstation, men det er ikke en eksamen, hvor der kun er ét rigtigt svar. Du kan måske reagere anderledes på det hårde fødselsarbejde og vesmerterne, end du havde forventet og måske føle dig skuffet.

Det er der slet ikke grund til. En fødsel er hårdt arbejde og nogle gange er effektiv smertelindring et rigtigt godt hjælpemiddel til at klare det.

Hvilken smertelindring du kan få, afhænger af, hvor langt du er i fødslen; om du for eksempel har langvarig vandafgang og af, hvordan barnet har det.


Former for smertelindring
De former for let smertelindring du kan anvende derhjemme, bruger vi også på Fødeafdelingen. Det drejer sig om varmepakninger, varmt bruse- eller karbad, massage samt let smertestillende medicin som Pamol.

Vi kan også tilbyde akupunktur som smertelindring og til afslapning. Vi tilbyder desuden steriltvandspapler og i presseperioden pudendusblokade til bedøvelse af området omkring skedeåbningen. Her er smertelindring med varme omslag også en rigtig god ide.

Tidligt i fødslen kan vi bruge let sovemedicin eller syntetisk morfin. Senere i fødselsforløbet, når du er i aktiv fødsel, er det også muligt at få en epiduralbedøvelse.

Der er fordele og ulemper ved de fleste former for smertelindring. Læs mere: Smertelindring under fødslen


Siden er sidst opdateret 16-3-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring