Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Ingen indtag af mad- og drikkevarer

Download PDF om ingen indtag af mad- og drikkevarer

 

Dysfagi

Denne information er til dig, der har fået spise og synkeproblemer (dysfagi) efter en apopleksi samt til dine pårørende. Nedenstående informationen skal ses som et supplement til den vejledning, du får af personalet på afdelingen.

 

Dysfagi (spise og synkeproblemer)
Dysfagi giver vanskeligheder med at spise, drikke og synke. Dysfagi kan også forekomme, selvom det kun er mundvand, du skal synke.

Symptomerne er ofte forårsaget af lammelse eller nedsat følelse i ansigt, mund eller svælg. Fejlsynkning er et stort problem, når mad og drikke løber forkert og ender i lungerne. Hos nogle er fejlsynkning lydløs og hos andre hoster de i forbindelse med indtag af mad og væsker. Fejlsynkning kan give infektioner i form af lungebetændelse og kan i værste fald resultere i kvælning.


Undersøgelser
Har du dysfagi, vil en ergoterapeut lave en undersøgelse af dit ansigt, mund og svælg og problemområderne vil blive afdækket. Der vil i nogle tilfælde være behov for at få lavet en FEES undersøgelse (Fiber Endoskopisk Evaluering af Synkefunktion), som kan hjælpe med at afdække vanskelighederne i svælget. Herefter laves en behandlingsplan med henblik på at genoptræne synkevanskelighederne.

Det er ergoterapeuten, der vurderer, hvornår du kan begynde at få smagsoplevelser og ergoterapeuten vil altid være til stede, når du begynder at få de første smagsprøver. Du vil typisk starte med at få mad- og drikkevarer af modificeret konsistenser. Der laves løbende synkevurderinger af ergoterapeuten for at undersøge, hvornår du er klar til at starte spisning og hvornår du kan få en anden kost- og væskekonsistens.


Kost- og væskekonsistenser
Din ergoterapeut har vurderet, at du endnu ikke er klar til at få smagsprøver. Du ernæres via sonde, da det ikke er muligt at synke modificeret kost og væske uden at fejlsynke.


OBS: at patienter med dysfagi ikke må få bolcher, chokolade, is og småkager.


Har du spørgsmål, er du velkommen til at henvende dig til ergoterapeuten.

 

RSD SVS logo
 Siden er sidst opdateret 25-3-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring