Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilNyhedsbrevpilNyhedsbrev 25. augustpilBag kulisserne: Fuldautomatisk garderobe på SVS

Bag kulisserne: Fuldautomatisk garderobe på SVS

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 25. august 2017

Ligesom så mange andre steder har elektronik og automatik også gjort sit indtog i garderoberne på Sydvestjysk Sygehus. Her trækker medarbejderne deres arbejdsuniformer i en automat. Hver måned leverer de to Unimater 30.000 stykker tekstil.

 

Unimat
Hver medarbejder er kodet ind i Unimaten med model og størrelse, så den pågældende medarbejder altid får det rigtige sæt tøj ved bestilling i automaten.
 

Hvor det før var høflig selvbetjening på hylderne i et uniformsdepot, er det i dag en fuldautomatisk garderobe, der i kælderen udleverer tøj til SVS-medarbejdere. Det er Jysk Linnedservice, der står for sygehusets to Unimater, som garderoben hedder, og som sørger for, at uniformerne er i god stand.

Unimaterne udleverer omkring 30.000 stykker uniformsdele til medarbejdere på SVS hver måned. Alle uniformsdele har indsyet en microchip, og tøjet registreres, når det forlader eller kommer retur i Unimaten.

Hver medarbejder, der bærer uniform og trækker tøj i Unimaten, er kodet ind med model og størrelse, og medarbejderen får det rigtige tøj udleveret ved at scanne sit personalekort ved Unimaten.  

– Tanken er, at når man går fra beklædningscentret, er man klar til at gå på arbejde. Tidligere var der af og til mangel på uniformer, fordi en del tøj ikke blev sendt til vask eller forsvandt. Nu har vi en leveringssikkerhed på over 99 pct., siger Niels Grimstrup fra Økonomi og Planlægning.

– En god forsyningssikkerhed forudsætter en god cirkulation. Smider man sin uniform til vask hver dag, er det lettere for vaskeriet at sikre, at de rigtige størrelser er på lager i unimaten, forklarer han.

Hvis man afleverer brugte uniformer i et af fire digitale afleveringssteder på sygehuset, bliver tøjet registreret med det samme, og man kan straks trække en ny uniform.  Afleverer man i et omklædningsrum, registreres uniformen først på vaskeriet, og derfor kan man ikke trække en ny med det samme. Så smider man sin uniform til vask i et omklædningsrum fredag eftermiddag, kan det være et problem at trække en ren mandag morgen.

Kvalitetstjek af uniformer
Servicechef hos Jysk Linnedservice Rita Hansen fortæller, at vaskeriet hver fjortende dag foretager kontrol af den beklædning, som kommer fra Unimaterne på SVS.

– Tøjet skal leve op til den kvalitetsstandard, som er beskrevet i aftalen mellem Jysk Linnedservice og SVS, og alt, der ikke lever op til aftalen, bliver udskiftet. Tøjet kan være hullet eller have pletter, der ikke kan fjernes, eller ærmerne kan være tyndslidte. Det er tøj, der bliver skiftet ud.

Men vaskeriet modtager også uniformer med kuglepenne, bolcher, læbepomade eller tyggegummi i lommerne.

– Det lyder måske ikke af så meget, at en medarbejder glemmer en kuglepen i en lomme – men én kuglepen kan faktisk ødelægge mange uniformer, hvis den opløses under vask, understreger Rita Hansen.

Medarbejderne på vaskeriet tømmer ikke lommerne – det er brugeren af uniformen, der skal gøre det. Og det er SVS, der har erstatningspligten, hvis uniformer ødelægges af fx en glemt kuglepen.

– Og hvis det er tyggegummi, en Gajol eller et bolche, man glemmer, er det ikke rart for den næste bruger af uniformen at stikke hånden i lommen, siger Rita Hansen.

Intet bliver for gammelt
To gange om året udfører Jysk Linnedservice en omfattende kontrol, hvor vaskeriet over en periode på 14 dage tjekker hvert enkelt stykke tøj, der kommer til vask.

– Tøjet bliver vasket mange gange, og derfor er der jævnligt behov for udskiftning, siger hun.
Personalet kan også selv smide deres uniformer til kontrol eller reparation, hvis de opdager en defekt eller pletter fra fx kuglepenne eller make-up. Man trykker på den røde knap på Unimaten, og så vil tøjet blive sorteret fra i en kurv for sig. Det tøj, der ender der, bliver tjekket for fejl af Jysk Linnedservice.
 
Jysk Linnedservice leverer linned og uniformer til SVS hver dag. Det bliver til ca. 150 gittervogne om dagen fyldt med patienttøj, linned, puder, dyner, håndklæder m.m.
 
SVS har for nyligt forlænget aftalen med Jysk Linnedservice frem til 2018, hvor vaskeriydelsen for alle sygehuse i Region Syddanmark skal i udbud med vask af linned og beklædning. Regionen regner med, at ny leverandør er på banen i begyndelsen af 2019.
 

Unimat
En topmoderne vasketøjskurv! Efter endt arbejde afleverer medarbejderne det brugte arbejdstøj her.

 


 


Siden er sidst opdateret 24-8-2017Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring