Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilNyhedsbrevpilNyhedsbrev 25. augustpilDe første på SVS: Birgitte og Majken har fået papir på deres sex-viden

De første på SVS: Birgitte og Majken har fået papir på deres sex-viden

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 25. august 2017

Sygeplejerske Birgitte Tingskov Andersen og afdelingslæge Majken Højrup Wiborg er SVS’ første mastere i sexologi. De to har fået papir og hue på deres nye viden, der i første omgang især kommer mænd med rejsningsproblemer og deres partnere til gode.
Master i sexologi  
Birgitte Tingskov Andersen (t.v.) er sygeplejerske, mens Majken Højrup Wiborg er afdelingslæge på Urologisk Afdeling. De to er de første ansatte på SVS med en Master i Sexologi. Det kommer nu patienterne til gode.  

Sygdom og behandling griber ofte ind i lysten og evnen til sex. Det oplever personalet på Urologisk Afdeling, når særligt mænd med rejsningsproblemer henvises til afdelingen. Blandt dem der tager imod er sygeplejerske Birgitte Tingskov Andersen og afdelingslæge Majken Højrup Wiborg. Det har de gjort gennem flere år, men nu sker det med en ny faglig ballast.

De to fik tidligere på sommeren papir på deres Master i Sexologi - de første to af slagsen på SVS.

- Tidligere kunne jeg godt føle, at jeg kom til kort, når patienten med rejsningsbesvær kom ind ad døren. Nå ja, jeg kunne give en Viagra, og så var det ligesom det. Masteren har givet os så meget mere. Man skal perspektivere det både biologisk, psykologisk og socialt. Det er også vigtigt i forhold til alle andre sygdomme, for der er ikke en sygdom eller tilstand, der kun er biologisk. Det vil også altid medføre noget mere: Måske et ændret forhold til vores omgivelser, sociale problemer eller en ramt psyke. Det er i det perspektiv, at vi også skal se for eksempel rejsningsproblemer, siger afdelingslæge, Majken Højrup Wiborg.

Sammen med sygeplejerske Birgitte Tingskov Andersen har hun fulgt den to år lange masteruddannelse på Aalborg Universitet ved siden af det daglige arbejde på SVS. Uddannelsen udbydes kun i ulige år, men Birgitte Tingskov Andersen havde faktisk set sig varm på den for længe siden.

- Jeg har haft den med som et ønske til min MUS-samtale flere gange, fordi vi har rigtig mange patienter, der er påvirket på deres seksualitet. Særligt mænd ramt på deres rejsningsevner. Jeg oplever, at de rigtig gerne vil snakke om det ligesom de ofte også har deres partnere med, der også gerne vil snakke. Jeg synes bare ikke, at jeg var ordentligt klædt på i forhold til, hvad jeg kunne tilbyde dem, mindes Birgitte Tingskov Andersen.     

Seksualitet er så mange ting
Utilstrækkeligheden er sendt til tælling og i stedet ser de to Mastere nu i højere grad deres henviste patienters problemer i et bredere perspektiv.  

- Det med at sige: Okay, du har et rejsningsproblem, du får en tablet. Det løser det biologiske problem, men ikke alt det andet. Når du som mand kommer hjem og pludselig kan få rejsning efter ikke at have kunnet i fem år, så kan det være problematisk i forhold til en hustru, der egentlig har fundet sig godt til rette med, at det ikke var der. Nu kan han pludselig få rejsning, og hvordan skal hun lige forholde sig til det? Det kræver et andet setup og en anden tilgang. Det er ikke nogen terapiuddannelse, vi har taget, men vi kan italesætte det og sige: Det her er et biologisk problem, og jeg hører, hvad du siger. Men hvis vi skal komme omkring det og hjælpe dig, så bliver vi nødt til at kigge meget bredere. Det oplever vi, at de bliver rigtig glade for, for det er jo sådan, de føler, siger Majken Højrup Wiborg, der med sin nye uddannelse hovedsagligt har fået skærpet den teoretiske tilgang til sine patienter og nu altså i højere grad perspektiverer deres udfordringer både biologisk, socialt og psykisk.  


Birgitte Tingskov Andersen og Majken Højrup Wiborg er begge ansat på Urologisk Afdeling på SVS. Det er her patienter med seksuelle udfordringer henvises til. Sådan vil proceduren fortsat være, selv om der arbejdes ihærdigt på oprettelsen af en sexologisk klinik som en del af afdelingen. Det er stadig for tidligt at sætte dato på klinikkens åbning, men de to nyuddannede mastere glæder sig.

- Det er nogle enormt taknemmelige patienter, når først deres problem er italesat. De kommer nærmest krybende ind i rummet, men bliver så taknemmelige næsten uanset hvilken hjælp, man kan give dem. Bare det at der bliver skabt et rum, hvor der kan tales om tingene, letter dem, siger Majken Højrup Wiborg.

Hverken hun eller Birgitte Tingskov Andersen kan naturligvis udrette mirakler trods flotte eksamensbeviser og hue på hovedet, men det er heller ikke altid det, det handler om.

- Seksualitet er ikke kun samleje. Det er også kys og kram, kærlige tanker og ord, omsorg og holden i hånd, siger Birgitte Tingskov Andersen. Majken Højrup Wiborg supplerer:

- At man hjælper et par seksuelt er ikke nødvendigvis, at manden igen kan få fuld rejsning, når de går herfra, men at de får seksuallivet op at stå på en anden måde eller i hvert fald forliger sig med, at han ikke kan få rejsning, men at de har og kan så meget andet.

Birgitte Tingskov Andersen og Majken Højrup Wiborg har taget deres Masteruddannelse i Sexologi ved Aalborg Universitet. Uddannelsen tages på deltid over to år og er primært rettet mod sundhedsprofessionelle. 


Siden er sidst opdateret 24-8-2017Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring