Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilNyhedsbrevpilNyhedsbrev 8. septemberpilForældre deler guldkorn med Børneafdelingen

Forældre deler guldkorn med Børneafdelingen

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 8. september

På SVS arbejdes der ihærdigt med patientinddragelse. Børne- og Ungeafdelingen har taget flere initiativer. Senest til et forældrearrangement med følgende dagsorden: Hvordan bliver vores ambulatorium endnu bedre at komme i for jer og jeres børn? 
 

Børne- og Ungeafdelingen inviterer forældre indenfor.  

En lille snes forældre tog imod invitationen om at deltage i arrangementet, der skulle gøre Børne- og Ungeafdelingens medarbejdere mere bevidste om, hvad deres patienter og forældrene ønsker, når de kommer til undersøgelser på sygehuset. 
    

 - Vi vil rigtig gerne gøre mere af det, som vores patienter gerne vil have, men hvad er det nu lige, at de vil have?

Dét spørgsmål har Børne- og Ungeafdelingen på Sydvestjysk Sygehus gennem længere tid arbejdet med at finde svaret på. Afdelingens medarbejdere studerer naturligvis den årlige patienttilfredshedsundersøgelse helt ned i detaljen for at blive klogere på, hvor der er plads til forbedring, men det kan være svært at lure, hvad der helt præcist gemmer sig bag standardsvarene.
 

I jagten på patienter og forældres ønsker, har afdelingen i stedet tænkt mere utraditionelt, og derfor bød ledende overlæge, Christina Bjørn, fornylig velkommen til afdelingens første forældrepanel.


Forbilledet er Højlunds Forsamlingshus og formålet er at blive klogere på, hvordan Børne- og Ungeafdelingen kan blive et endnu bedre sted at komme for kronisk syge børn, der har deres faste gang her.

En lille snes forældre har taget imod invitationen. Afdelingens skolelærer, Tina Reimann, og psykolog, Jeanne Fløe, er ordstyrere og igangsættere, mens et mindre panel af medarbejdere fra afdelingen har slået ørerne ud og er klar til at suge til sig.


Plads til forbedring i brevene
Halvanden time senere er de sidste af forældrenes guldkorn noteret, og forældrene bliver sendt hjem med en sandwich og en stor tak. Christina Bjørn gør status:


- Vi har så absolut fået ting at vide, som vi skal arbejde videre med.  Noget ligger lige til højrebenet. En efterlyste flere stikkontakter, så man kan lade sin tablet eller telefon op, mens man venter. Det skal vi bare have ordnet, mens andre ting kræver lidt mere overvejelse, siger Christina Bjørn, der under arrangementet blev bekræftet i, at der skal arbejdes på at lave indkaldelsesbrevene om.
 

Forældre til både små og lidt større patienter efterlyste mere fyldestgørende information i indkaldelsesbrevene, så det hjemmefra er lettere at forberede børnene på, hvad der skal ske.


- Vi blev klart bekræftet i, at der er noget, vi skal se på i forhold til vores indkaldelsesbreve. Vi skal tænke over, hvordan vi med brevene kan forberede deres besøg bedre, siger Christina Bjørn om opgaven, der måske ikke lige umiddelbart lyder så vanskelig, men alligevel ikke er så lige til. Skræddersyede breve til de enkelte patienter vil være en stor administrativ opgave at løfte, men Christina Bjørn og hendes medarbejdere er gået i tænkeboks. En idé kunne være, at forældrene allerede ved besøgets afslutning får overrakt information om, hvad der skal ske ved næste kontrolbesøg.


Blodprøver: Her eller der?
Mens kritikken af indkaldelsesbrevene ikke var så uventet, så kom det en smule bag på Christina Bjørn og hendes medarbejdere, at flere forældre havde klare holdninger til udførelsen af blodprøver på deres børn. Flere har oplevet episoder de gerne var foruden i blodprøvetagningen og derfor ønsker de, at prøverne fremadrettet tages i afdelingen for at skabe tryghed.
 

- Det kom bag på mig, og det er faktisk aldrig noget vi har talt om. Tværtimod har vi nok tænkt det lidt modsat, fordi børnene ikke skal forbinde afdelingen med noget ubehageligt. Forestiller man sig, at vi tager blodprøver i børnenes senge, lægger de sig nok aldrig til at sove igen, men det er da absolut noget, vi skal kigge på, siger Christina Bjørn.
 

Det er i det hele taget vigtigt for den ledende overlæge, at alle forældres udsagn tages alvorligt og behandles. Noget er umiddelbart uopnåeligt - for eksempel ønsket om større samtalerum - men alt skal tages seriøst.
 

- Når man på den måde inviterer indenfor er det selvfølgelig meget vigtigt, at forældrene føler, vi tager tingene til os. Derfor skal vi også lige evaluere og arbejde med det, vi nu har fået, før vi sætter et nyt lignende arrangement i søen, men jeg tror, at det kommer på et tidspunkt, siger Christina Bjørn, der sammen med panelet også drager tilbage i afdelingen med ros på blokkene. Mange forældre giver udtryk for, at de har stor tillid til personalet og er trygge ved, at deres børns sygdomme følges i ambulatoriet.       

 


 
 


Siden er sidst opdateret 8-9-2017



Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring