Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Fuld fart på Blodbussen

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 3. november 2017


Hver dag redder donorblod menneskeliv. Derfor er det en livsvigtig opgave, der udføres i Blodbussen på Sydvestjysk Sygehus. Her tappes ugentligt 168 portioner blod. Det betyder, at der i bussens åbne timer møder en donor hvert femte minut. 

 
SVS-NYT
Laborant Linda Lassen gør klar til at tappe blod fra endnu en bloddoner i Blodbussen. Som det ses på billedet ligger der også donorer klar i flere af bussens andre tappestole. Det går stærkt i Blodbussen!


- Kommer du lige fra arbejde?


Laborant Linda Lassen spørger den midaldrende, mandlige bloddoner, mens hun lægger kanylen i hans venstre arm. Sekundet efter flyder blodet, og Linda Lassen smiler til den regnvåde yngre kvinde, der netop er trådt ind i Blodbussen for at donere. Mens hun pjusker op i sit våde hår, må hun træde til side for ham, der netop har været i enerum med en laborant for at blive erklæret donorklar. Han ”bestod” spørgeskemaet blandt andet i forhold til nylig sygdom og udlandsrejser, og derfor er han den næste i tapperækken.
 

Det går stærkt i Blodbussen. Årligt skal Sydvestjysk Sygehus levere 8.400 portioner blod. Det betyder, at der hver uge skal 168 portioner i banken. Med fire ugentlige åbningsdage kræver det, at en ny donor møder til tapning hvert femte minut. Det giver høj belægning i de fem tappelejre og lidt trængsel i bussen, men præcision i tilrettelæggelsen tilsat en hyggelig, uhøjtidelig stemning får tingene til at glide.
    
- I modsætning til så mange andre der møder på sygehuset, er bloddonorerne jo raske mennesker, der har et overskud til at gøre noget ekstra, og det kan man mærke på stemningen. Vi har en god, munter tone, men selvfølgelig altid med opmærksomhed på, at alle skal føle sig trygge, særligt dem der møder nervøse op, siger Linda Lassen.


35-årige Anders Bjerring har været bloddoner i godt seks år. Han har aldrig mærket sommerfuglene baske i maven, men til gengæld fornemmet den gode stemning i bussen.

- Det er nogle friske damer med kvikke bemærkninger, der også godt kan tage noget den anden vej, så det er altid en god oplevelse, siger Anders Bjerring, der faktisk blev bloddoner ved lidt af en tilfældighed.   


- Jeg blev lokket lidt i baghold, på den gode måde altså. Min kammerat er Falckredder. En dag hentede jeg ham på hans arbejde, og på vej hjem skulle vi lige omkring sygehuset, fordi han skulle give blod. Da han blev kaldt ind, pegede han på mig og sagde: Ham derovre vil også gerne være doner, og siden har jeg været det.


Ungt blod kommer til
Anders Bjerring blev bloddonor i sine 20’er, og netop unge mennesker ser Linda Lassen og hendes kolleger flere og flere af.
 

- Det er ikke noget, vi som sådan har statistik på, men jeg har været tilknyttet bussen i fem år og min fornemmelse er klart, at vi får flere og flere yngre bloddonerer. Jeg oplever, at de unge mennesker er super gode til at tage stilling. Et eksempel er når vi er i Varde med bussen. Så holder vi tæt på Campus derude, og her oplever vi indimellem, at de unge kigger ind, og kommer en for at donere, så har vedkommende måske en veninde med, så på den måde får vi flere og flere unge mennesker blandt bloddonorerne, og det er positivt, smiler Linda Lassen, der tydeligvis er meget glad for sit arbejde i Blodbussen.
Faktisk så glad at hun også har erhvervet sig kørekort til at køre den store bus, hvis køreplan kan ses på Blodbussens hjemmeside. I løbet af en måned kommer den vidt omkring med dage i Billund, Vejen, Ribe, Bramming, Ølgod, Grindsted, Brørup, Varde og selvfølgelig Esbjerg, hvor den faste holdeplads er ved sygehuset. 
 

SVS-NYT
Årligt skal Blodbussen på Sydvestjysk Sygehus levere 8.400 portioner blod. Med fire ugentlige åbningsdage giver det travlhed i bussen, hvor donorerne kommer på samlebånd.


Jagten på donorer
I bussens åbningstid er døren altid åben – også for nysgerrige, der måske går med donorovervejelser. I donorkartoteket er der altid plads til flere, for med kravet om levering af 168 portioner blod ugentligt, skal der mange donorer til.

Som bloddonor må man nemlig kun tappes med mellemrum. For raske mænd er intervallet mindst tre måneder, mens det for kvinder er fire. Hertil kommer at mange bloddonerer også i perioder må i karantæne efter for eksempel ferie i udlandet, sygdom eller selv en mindre operation.


- Det er et løbende arbejde at hverve nye donorer, for dem har vi hele tiden brug for. Der sker jo også en naturlig udvikling, hvor nogen falder fra, siger Linda Lassen, der selv er kontaktperson for Bloddonorkorpset i Brørup. De lokale korps består af frivillige, der hele tiden arbejder på at pleje eksisterende og hverve nye bloddonerer. Det første sker blandt andet med festlig markering af jubilæer. Det vil sige, når en donor er tappet henholdsvis 25, 50, 75 eller 100 gange, mens hvervningen for eksempel sker ved lokale foreningsdage, ved foredrag eller i små boder ved større lokale arrangementer i korpsets hjemby.


Anders Bjerring har alle dage været glad for det skub, han fik ind i donorkartoteket af sin gode kammerat.


- Altså der er jo mange gode grunde til at være donor, men først og fremmest er det selvfølgelig fordi jeg håber, at der også er blod til mig eller en af mine kære, hvis vi en dag kommer i en situation, hvor vi får brug for det. Inden jeg blev donor, tror jeg, at jeg havde det lidt ligesom mange har det med organdonation: Man synes egentlig, at ideen er god, og det er ikke ond vilje, men man får bare ikke lige gjort noget ved. Det klarede Ulrik så for mig, griner Anders Bjerring med hentydning til sin kammerat.


Vil du vide mere om at være bloddoner, så finder du oplysningerne på www.bloddonor.dk.

Vidste du, at du kan følge Blodbussen på Sydvestjysk Sygehus på Facebook?         

 


Siden er sidst opdateret 3-11-2017Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring