Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Operationsrobotten er i gang

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 3. november 2017


En robot er flyttet ind på Sydvestjysk Sygehus. Den gør ingenting helt på egen hånd, men skal assistere kirurgerne, så de kan udføre endnu mere præcise bevægelser under operationer. 
 

Operationsrobotten
Det er den her robot, der netop er taget i brug på Sydvestjysk Sygehus, hvor den fremover skal assistere kirurgerne ved en række operationer.


Taler, flag, champagne og kransekage i stue 12 på SVS’ operationsgang markerede, at nu er måneders byggeri, træning og forberedelse til ende og SVS’ nye operationsrobot taget i brug.

– Tillykke med den nye robot til alle jer, der nu skal bruge den – men også tillykke til hele sygehuset, for det her er meget afgørende for os. For vores patienter, fordi vi nu kan levere en bedre og mere skånsom behandling – og for sygehuset, fordi vi er med på udviklingen og kan tiltrække de bedste specialister til SVS, sagde administrerende sygehusdirektør Per Busk i sin tale.

– Det er en god dag for SVS. Vi fik robotten for nogle måneder siden, og vi har brugt tiden siden da til at bygge og indrette vores nye operationsstue og til at træne og forberede os til at komme i gang.

Robotassisteret kirurgi
Ledende overlæge på Kirurgisk Afdeling Christina Tinghus lægger vægt på, at det er operatøren, der styrer instrumenterne, og at robotten kun assisterer og i øvrigt kun gør det, den får besked på.

Til en smilende og leende forsamling fortæller hun, at der er nogle, der har sagt, at nu skal vi huske at programmere robotten rigtigt.

– Men robotten kan ingenting selv. Den kan kun noget, hvis der sidder en operatør i konsollen og bevæger robottens arme. Patienterne bliver stadig opereret af mennesker, der kigger på anatomien hos den enkelte patient.

Men i modsætning til den traditionelle kikkertkirurgi, har kirurgen ved robotkirurgi et 3D-synsfelt og mere fleksible redskaber, og det betyder, at man kan udføre mere præcise og forfinede bevægelser under operationer.

Under traditionel kirurgi kan kirurgen dreje spidsen på de instrumenter, han eller hun bruger. Men de små, kirurgiske instrumenter på robotten kan drejes 270 grader og vinkles på en måde, som det menneskelige håndled og traditionelle kirurgiske instrumenter ikke kan.
Robot og den nyetablerede robotstue er trods dagens markering allerede taget i brug. Det kirurgiske område startede den 2. oktober og gynækologerne den 5. oktober.

Kirurgerne har opereret ti patienter med tarmsygdomme, bl.a. kræft, og gynækologerne har opereret fire.
 

Operationsrobot
Robotten styres via joysticks. På robottens officielle indvielsesdag får administrende sygehusdirektør, Per Busk, lov til at prøve. Der ligger heldigvis ingen patient på operationslejet - i stedet forsøger direktøren sig med at flytte elastikker!

 

Siden er sidst opdateret 3-11-2017Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring