Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Forside - Sydvestjysk SygehuspilOm ospilNyhedsbrevpilNyhedsbrev 15. decemberpilKøkkenet kræser ekstra meget for julemaden

Køkkenet kræser ekstra meget for julemaden

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 15. december 2017

Ingen ønsker at være indlagt på sygehuset juleaften, men sidste år var det alligevel virkeligheden for 170 patienter på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Nogenlunde samme antal forventes i år, men julemaden behøver ingen at frygte for – den kræses der ekstra meget for.
 

SVS-NYT
Der er travlhed i køkkenet på toppen af Sydvestjysk Sygehus. Alle medarbejdere arbejder på at gøre den spiselige del af julen til en dejlig oplevelse for de patienter og kolleger, der skal tilbringe højtiden på sygehuset. I produktionen ledes slaget af funktionsleder, Susan Strebøl (t.h.).


Der er dem, der køber julegaver i sidste øjeblik og så er der dem, der sørger for at være i god tid. Rigtig mange af de 73 ansatte i køkkenet på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg tilhører sidste kategori, for i december rutter køkkenchef Vibeke Jochumsen ikke med sine medarbejderes ferie- og fridage. Hun har simpelthen brug for hver og en i årets suverænt travleste måned. Særligt i ugen op til jul, hvor alle sidste øjebliks forberedelserne skal gøres for at sikre patienter og medarbejdere en dejlig jul til trods for sygdom og arbejde.

På sygehuset i Esbjerg forventes godt 170 patienter og 140 medarbejdere – inklusiv beredskabet – at skulle tilbringe deres juleaften. På menuen står and med alt, hvad der hører sig til.


- Vi bestræber os på at servere en god, traditionel dansk julemenu for både patienter og medarbejdere. Der skal ikke mangle noget, når de er nødt til at være på sygehuset i julen, siger køkkenchef Vibeke Jochumsen, der faktisk sidste år justerede den traditionelle danske julemenu på sygehuset til.


- For første gang droppede vi flæskestegen og det gør vi også i år. Der forsvandt så få skiver, at vi i stedet har arbejdet med anden. Flæskesteg er ikke nemt at spise, hvis det kniber med at få noget ned, så vi har udvidet andemenuen. Der serveres nu både traditionelt andebryst og så rører vi en lækker andefars, så alle patienter – undtagen dem på flydende kost - har mulighed for at få oplevelsen af and, sovs og brunede kartofler, forklarer køkkenets funktionsleder, Susan Strebøl.  
 

Traditioner og ekstra god sovs
Køkkenet på sygehuset i Esbjerg har ti medarbejdere på vagt juleaften. Det er én mere end på en almindelig aften, men ingen af dem planlægger at indtage deres julemad på sygehuset.

- Det er ikke fordi, at de ikke har lyst eller ikke må, men de hjælper hinanden med at blive færdige, så de kan gå hjem kl. 19.30 og spise sammen med deres familier, smiler Vibeke Jochumsen.


Så heldige er langt fra alle medarbejdere. På SVS i Grindsted skal godt 25 medarbejdere holde skansen juleaften. Her dækkes traditionen tro op til fælles julemiddag for patienter og medarbejdere. Ligesom på sygehuset i Esbjerg forsøges stemningen gjort så hyggelig og hjemlig som overhovedet muligt. Det gælder også nytårsaften, hvor der også kræses lidt ekstra om både menuen og hyggen. Her serveres kalvesteg eller fiskerulle efter patienternes eget ønske og citronfromage til dessert, mens nytårsklassikeren - hamburgerryg med grønlangkål - serveres dagen før.  
     
Ligesom i Esbjerg julehygges der ikke kun om patienterne i Grindsted i selve juledagene, men faktisk hele julemåneden og det kan mærkes i køkkenerne på de to matrikler. Buddene efter æbleskiver, julegodter, juleinspireret frokost og ris a la mande er mange, så i køkkenerne løber de stærkt, for selv om de altid bestræber sig på at servere god mad, får den en ekstra skalle i disse uger.


- Vi har lige lidt mere fokus på alle småtingene. Sovsen skal smage ekstra godt, ris a la manden skal have den rette konsistens og kirsebærsaucen være hjemmelavet. Vi går ikke på kompromis. Dels fordi at patienterne skal mærke, at det er jul og en tid med traditioner, men også fordi at vores kolleger rundtom i huset, der skal arbejde i julen, skal have en god oplevelse. Dem laver vi jo også mad til, smiler Susan Strebøl, der er funktionsleder i sygehuskøkkenet og dermed i spidsen for produktionen.

Det er 28. jul, at hun er med i køkkenet, så det er vist ikke for meget at sige, at julemaden er i sikre hænder på SVS!  


Så meget går der til i julen:
180 kilo and
80 liter sovs
26 kilo æbler og svesker
25 kilo brunede kartofler
 

SVS-NYT

Køkkenmedarbejdere har haft travlt med at julepakke til de af sygehusets afdelinger, der har patienter og medarbejdere i huset i julen og henover nytår. Ved første øjekast ser de hvide plastikkasser måske ikke så spændende ud,men nede i ligger alt til festlig bordopdækning, sodavand og andet hygge til både jule- og nytårsaften. Få dage før jul leveres kasserne til afdelingerne.
 

SVS-NYT
Ingen jul uden godter - heller ikke på SVS, hvor køkkenmedarbejderne sørger godt for deres kolleger.


 




 


 


Siden er sidst opdateret 15-12-2017



Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring