Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Populær træning for kroppe med kræft

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 20. november 2018

Motion er godt for meget – også for kræftsyge. Derfor har Sydvestjysk Sygehus de seneste fem år tilbudt 420 kræftpatienter plads på intensive seks ugers træningsforløb, hvor både socialt fællesskab og troen på egen krops formåen opstår. 

 
SVS-NYT
420 kræftpatienter har de seneste fem år taget i Krop og Kræft tilbuddet på Sydvestjysk Sygehus. Kagen er til ære for træningsforløbets fem års dag. Nederst til højre ses billede fra den muntre afslutning, hvor sygeplejerske og fysioterapeut for en sjælden gangs skyld er de aktive, mens deltagerne sidder stille og gætter.- Copenhagen? Nej, Columbo!
 

- Ja! I er gode til det!


Fysioterapeut Lene Jensen og sygeplejerske Mette Oliver former bogstaver med deres kroppe på den bløde gulvmåtte, mens buddene på hovedstæder fyger om ørerne på dem.

Der grines og pjattes i bedste gæt og grimasser stil. Omkring dem er de tolv deltagere på Krop og Kræft holdet. Fælles for dem alle er, at de er i kemobehandling for deres kræft. Nogen står, andre sidder. Nogen udviser stort engagement, andre mindre. Dét er netop essensen af Krop og Kræft: Her deltager man med det, man kan på dagen – og lidt er bedre end ingenting!


Normalt er det altså deltagerne og ikke Lene Jensen og Mette Oliver, der får sved på panden. Rolleombytningen skyldes, at endnu et Krop og kræft forløb har nået sin ende og der sluttes altid lidt alternativt og sjovt af.


Muntert var det også tidligere på ugen, hvor holdet fik serveret lagkage i anledning af, at det er præcis fem år siden, at Krop og kræft holdene tog deres start på Sydvestjysk Sygehus.

Gennem årene har 420 patienter gennemført de intensive seks ugers forløb. Evalueringerne taler deres eget tydelige sprog – motion og socialt samvær med andre i samme situation gør en stor forskel.


- Det giver rigtig meget både fysisk og psykisk. Fysisk får vi bevis for, at kroppen kan klare at træne og at blive presset, mens vi psykisk holdes oppe af hinanden. Alt det sjov vi har, er halvdelen af det hele. Når man får kræft ændrer ens humor sig også. Den bliver lidt mere sort og for raske kan den måske synes lidt bizar, men vi forstår virkelig hinanden og det betyder rigtig meget, siger 51-årige Sanne Lund, der de sidste seks uger har trænet med på Krop og Kræft holdet fire formiddage om ugen.

Inden kræften slog ned i hende var træning en væsentlig del af hendes hver dag og i nogen tid har hun egentlig haft lyst til igen at besøge fitnesscentret, men alligevel undladt at gøre det.


- Selv om jeg før min sygdom trænede meget, så var det en svær tærskel for mig at skulle gå i fitnesscentret igen. Jeg var blandt andet nervøs for, om jeg ville gå i brædderne og bare helt generelt usikker på, hvad jeg kunne holde til. Med Krop og Kræft har fået med mig, at jeg kan mere end jeg lige gik og troede. Det kan godt være, at jeg kunne tage 120 kilo før og kun 70 nu, men jeg kan, smiler Sanne Lund, der få dage før dagens afslutning på Krop og Kræft forløbet faktisk tog mod til sig og gik i fitnesscentret på egen hånd – med succes!


Netop troen på og bevidstheden om, at kroppen fysisk kan mere end man lige går og tror – også med kræft i sig – er helt væsentlig for Krop og Kræft forløbene.


- Det er bevist, at motion er godt for kræftpatienter i kemobehandling. Det øger deres kondition og styrke, mindsker bivirkninger og er med til at fremme deres trivsel og velbefindende. Man ved dog også, at mange kræftpatienter er usikre på, hvad deres krop kan tåle. Ved at deltage i Krop og Kræft får deltagerne mulighed for at prøve dem selv af i trygge rammer. Vi er hele tiden lige omkring dem, fortæller Mette Oliver og Lene Jensen, der både ved forløbets start og slutning tester deltagernes fysiske formåen.


- De rykker sig så meget. Pludselig kan de køre dobbelt så langt på cykel. Det er fantastisk at opleve, smiler Lene Jensen, der som fysioterapeut selvfølgelig glæder sig over deltagernes forbedrede fysik, men Krop og Kræft er så meget mere end det. Det er også grin, sjov og sammenhold. 

 

- Selv om deltagerne er midt i nogle tunge sygdomsforløb, så er der så meget livsglæde på de hold her. De møder brugte og prægede af deres behandling op, men går på mange måder løftet herfra seks uger senere.


Mette Oliver og Lene Jensen, der deler Krop og Kræft forløbene med deres kolleger Bjarke Dehn Dahl og Pia Bødker Kenborg, opfordrer deltagerne til indbyrdes at tale om andet end sygdom for at skabe et frirum fra den ellers allestedsnærværende sygdom.

Selv har de to været med fra starten af Krop og Kræft på Sydvestjysk Sygehus for fem år siden. Alligevel giver arbejdet fortsat rigtig meget mening.


- Gennem de seks uger kommer vi rigtig tæt på deltagerne. Vi er der, når det er svært og vi er der, når de oplever fremgang og glædes. I ambulatoriet giver vi en behandling, snakker kort og sender så patienten hjem igen med en ny aftale om tre uger. Under Krop og Kræft forløbene er der tid til, at vi kommer omkring hele spektret og tid til snak og empati, siger Lene Jensen og Mette Oliver efter at de netop har overrakt diplomer til Sanne Lund og de øvrige deltagere, der utvivlsomt vil føle et tomrum, når de vågner mandag morgen uden at skulle til Krop og kræft træning.


- Det har været seks fantastiske uger og det er faktisk træls, at det er slut i dag. Den usikkerhed jeg havde i forhold til, hvad min krop kunne holde til, er gjort til skamme og så jeg virkelig nydt det sociale samvær med andre, der er samme sted, som mig selv, smiler 56-årige Palle Ankersen, der håber at kunne bevare kontakten til træningskammeraterne via den fælles Facebookgruppe, de har oprettet.


På landsplan tilbydes Krop og Kræft forløb til kræftpatienter otte forskellige steder. Krop og Kræft tog sin start tilbage i 2001 på Rigshospitalet i København.   

 


     

 


Siden er sidst opdateret 7-1-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring