Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |

Sydvestjysk sygehusTil Region SyddanmarkTil forsiden


Professortitel er en fjer i fælleshatten

Bragt i nyhedsbrevet SVS-NYT den 20.november 2018

Overlæge og forskningsleder, Mikkel Brabrand går ikke med hat, men derfor har han nu alligevel fået en fjer i den i form af en professortitel. Selv siger han, at fjeren mest af alt hører hjemme i den store fælleshat, han deler med sine medarbejdere i den fokuserede forskningsgruppe for forskning i akutmedicin på Sydvestjysk Sygehus.
 

SVS-NYT

Den 44-årige overlæge og forskningsleder, Mikkel Brabrand, er udnævnt til professor i akutmedicin. Mikkel Brabrand er leder af den fokuserede forskningsgruppe i FAM på Sydvestjysk Sygehus.  


- Det kan godt være, at det er mit navn, der står der, men det er altså ligeså meget et udtryk for, at vi har nogle fantastiske medarbejdere, der knokler for det her!
 

Den 44-årige overlæge og forskningsleder, Mikkel Brabrand, labber ikke bare sådan lige sin nye professortitel i sig.

- En anderkendelse af at det jeg laver er godt nok og med fremtid i, kan han lige svinge det op til – men ellers fremhæver den nyudnævnte professor i akutmedicin helst holdet fremfor sig selv.


- Det er en kæmpe anderkendelse for gruppen, afdelingen og sygehuset. Vi har jo efterhånden arbejdet mange år med forskning og uddannelse indenfor dette område. Nu får vi endnu en fjer i hatten ovenpå den vi fik sidste år, da vi blev anderkendt som fokuseret forskningsgruppe, siger Mikkel Brabrand om den oprindelige ”Interessegruppe for FAM-forskning ved SVS”, som blev stiftet tilbage i 2009 efter beslutningen om at etablere akutmodtagelser. 

For et par år siden fik gruppen selvstændigt budget under Institut for Regional Sundhedsforskning, Center Sydvestjylland, hvilket blandt andet gjorde det muligt at ansætte støttepersonale til gruppens tilknyttede forskere. I dag tæller gruppen to forskningssygeplejersker, to – snart tre – ph.d. studerende, yngre læger, adjungerede seniorforskere og altså nu en professor.
 

Et af gruppens bærende forskningsområder har siden starten været risikovurdering af akutte patienter – eller sagt med Mikkel Brabrands egne ord – at finde de syge, før de selv ved, at de er syge.


- Vi prøver at finde en mere sikker metode til at skelne mellem syge og raske. Hvem har en høj risiko for at dø og hvem har en lav? Formålet er at bruge ressourcerne, hvor de er bedst investeret, for vi kan ikke behandle alle patienter lige grundigt på samme tid, forklarede han sidste år, da gruppen opnåede universitetsanderkendelse og blev en fokuseret forskningsenhed. En anderkendelse der kan gives til forskningsmiljøer, der over en længere periode varetager forskning af høj forskningsfaglig kvalitet.  


De store drenges klub
Gruppens fokus fortsætter – nu bare tilsat en professortitel.
 

- Vi skal bruge den til at udvikle det, vi laver nu. Det er en titel, der åbner døre. Ord som det betyder noget, det må man bare erkende. Det giver noget anderkendelse, gør det nemmere at starte samarbejde, at blive anderkendt internationalt og få kontakt med folk, siger Mikkel Brabrand, der ikke tør spå om, hvorvidt den nye titel også giver nemmere adgang til penge at finansiere forskningen med.


- Det har jeg af gode grunde ikke den store erfaring med, så det må tiden vise, men vi vil da bruge det til at sige: Kan vi konsolidere os mere? Måske få noget funding, samarbejde og nogle ressourcer, som vi ikke har adgang til lige nu, så vi for alvor kan komme med i de store drenges klub, smiler Mikkel Brabrand, der med sin professortitel vist må siges at have tegnet medlemskab til netop den.


Med udnævnelsen til professor skruer Mikkel Brabrand sine forskningsaktiviteter yderligere et nøk op. Hidtil har hans tid været nogenlunde ligeligt delt mellem klinisk arbejde på OUH og forskning i det vestjyske, men fremadrettet hedder fordelingen 60-40 i forskningens favør. Det kliniske arbejde fortsætter han med i Odense.


- Det er dels et rent praktisk spørgsmål for mig, fordi jeg bor i Odense, men også fordi at jeg har så lidt klinik, som jeg har, så er jeg nødt til at være et sted, hvor der er nogen, der virkelig kan holde mig på tæerne. Nogen der er meget dygtigere end mig. Nogen der hele tiden går og prikker til mig og spørger: Hvorfor gør du det? Hvad tænkte du med det? Jeg har nogle kolleger i Odense, der er super gode til det og det sætter jeg stor pris på. Det kunne jeg også finde andre steder, men jeg må bare erkende, at jeg fungerer godt sammen med de mennesker, så det er en prioritet for mig at sige: Hvis jeg skal bruge så mange kræfter på forskning, så skal den del af mit liv bare fungere, siger Mikkel Brabrand. 

 


 


Siden er sidst opdateret 7-1-2021Sydvestjysk Sygehus | Finsensgade 35, 6700 Esbjerg | Tlf. 7918 2000 | Tilgængelighedserklæring